meny
HELLAS ORIENTERINGSKLUBB
En idrottsklubb med anor från 1899
meny
Kurs
MÅNADSPROGRAM
Öppna Månadsprogrammet online

» Träningsgrupper, rev. 180405
» Träningsgruppsanvisningar, rev. 160229

SOCIALA MEDIER

Hellas Orientering har även en sida på Facebook.
» Facebook

MEDLEMSUPPGIFTER

Ny adress/e-post/telefonnummer?
»

NYHETSSÖK & NYHETSARKIV

Sök med ord/fras i nyhetsarkivet.

Arkivet visar månadslänkar (1-12) per år.

2019:  » 1 2 3
2018:  » 1 2 3 4 5 6 7 8 10 11
2017:  » 1 2 3 4 5 8 9 10 11 12

» Visa/dölj tidigare år

TIRÉNS TIRADER - OMSTARTEN

Sverker Tirén slutade nyligen efter många år att blogga, men har nu fått inspirationen åter och ger sig i kast med en omstart.

» Tiréns Tirader - Omstarten

PUBLIKKONTROLLEN

Välkommen med dina åsikter och kommentarer.

Senaste inlägget: Lördag 16/3

"Agnes - instämmer i Jörgens hälsning, och önskar dig varmt lycka till i Västerås och en ny..."

» Besök kontrollen

NYHETER
Torsdagen den 31/1 -13 | 17:40.
Postat av Hans Carlsson.
| Print | URL |
kontroll Medlemmar har viktigt försäkringsskydd


Medlemmar i idrottsföreningar, som vår egen Hellas Orientering, är anslutna till olycksfallsförsäkring när de idrottar i föreningens verksamhet. Försäkringen ger ett grundskydd om du råkar ut för en skada i samband med tävling, organiserad träning och även under resor till och från sådana aktiviteter.
Gäller från och med 1 januari 2013.

(Utförligare information: Sverker Tirén, sverker.tiren@bredband.net 070 4412 496)

Måndagen den 28/1 -13 | 19:07.
Postat av Hans Carlsson.
| Print | URL |
kontroll PÅMINNELSE om MEDLEMSAVGIFT och prenumeration på StOF_NYTT

MEDLEMSAVGIFTER och StOF-NYTT 2013

Upp till och med 20 år = 150 kr/år
Mellan 21-64 år = 300 kr/år
65 år och äldre = 150 kr/år
Ständiga medlemmar = avgiftsbefriade (du får gärna betala ändå)

För att få StOF-NYTT måste du betala 90 kr! Det kan du göra samtidigt som du betalar medlemsavgiften.

Inbetalning ska göras till PlusGiro 70 57 43-3 senast den 28 februari 2013.

Onsdagen den 23/1 -13 | 19:29.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Bilder från årsfesten

I bildgalleriet finns det nu ett par bilder från lördagens årsfest i mappen Årsfest 12. Fotograf är Torbjörn Tirén.

Söndagen den 20/1 -13 | 10:51.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Hellas Skridskoklubb informerar

Gårdagskvällens årsfest för orienteringsklubben i deras klubbstuga Granby skulle visa sig vara en helt perfekt dag, årets hittills kallaste skulle jag tro, att kungöra bildandet av Hellas Skridskoklubb. Ju varmare det blev i stugan, som inledningsvis var iskall, desto mer osannolikt blev det att en sport som förlitar sig på just kyla och isigt underlag så småningom skulle göra sitt intåg i Hellas-familjen denna kväll.

Men åtminstone Sverker Tirén hade ovanstående på sin agenda, genom att tillsammans med Marianne Lagerlund arrangera en väldigt knepig tipspromenad för de närvarande orienteringsmedlemmarna för att utse den som skulle bilda skridskoklubben och i samma veva bli dess förste medlem. Vinnaren av tipspromenaden fick samtidigt startkapitalet till den nya klubben, ett par gamla tävlingsskridskor av märket Viking i storlek 45. Och trots att dessa inte var befattade med nutida tekniska funktioner, så kallade klappskridskor, så applåderades vinnaren ljudligt när denne mottog dem.Skridskorna har legat i garderoben hos Sverker under en lång tid, då dessa var en 50-årspresent, efter att bara ha testats ett fåtal gånger med mindre lyckat resultat.

Vem vann då, undrar säkert ni som inte var där. Det gjorde undertecknad, som var ensam om att lyckas få alla rätt på tipspromenaden (som för övrigt går att läsa om i en tidigare nyhet längre ner på denna sida).

Som Hellas Skridskoklubbs skapare och förste medlem har jag som enda medlemskrav att framtida intressenter skall ha ett särskilt glatt humör, så det inte skär sig mellan dem. Till skillnad från orienteringen är det inte helt valfri färdväg som gäller på skridskobanan, så vi undviker krockar. Och det underlättar om man åtminstone alternerar mellan höger och vänster ben, oavsett eventuellt politiskt intresse, när man försöker glida fram i den fart man behagar.

Söndagen den 20/1 -13 | 00:01.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Rätt svar på Årsfestens tipsrunda!

TACK för en trivsam, välordnad och välsmakande Årsfest!
Det kan nog tveklöst fastslås att kvällens, höjdpunkt, var det perfekt tajmade budskapet:
I HAVE A DREAM...
Det var inte Martin Luther Kings visionära röst som hördes i det historiska talet från 1968, utan
BLENDA BOHMAN, som sjöng och ackompanjerade sig själv på akustisk gitarr - med stöd från lillasystern och idrottstalangen HILDA, som agerade levande notställ; perfekt, alldeles stilla.
Blenda och Hilda framförde den första versen - som ABBA-Agnetha också gjort en bra version av - och sedan undrade Blenda om församlingen, efter dånande applåder, orkade lyssna på vers två?
Jo. Det orkade vi...
Om nu salen för aftonen var en aning kylslagen, så var detta musikaliska inslag desto mer värmande.
Vi församlade festdeltagare kanske alla, på våra egna vis, återkalla mycket unga Blendas röst som berättade om en dröm. Är det inte just vad vi, mitt i bistra realiteter, behöver påminna oss om - att vi på våra olika vis och i våra olika levnadslägen, ska vårda oss om, och lyssna till, en dröm - blygsam eller storslagen, dock en dröm, drömmar. Som kan tåla både skarpt morgonljus och mörker. Och som sammantagna är med och formar det framtida Hellas Orientering, i en verklighet av skymning, långa natten, gryning, morgonljus!

Nå - nu ska inte prästsonen uppehålla er längre - här nedan kan ni som var med, men också ni som inte hade tillfälle att komma, kolla tipsrundans frågor och rätta svar (med lite förklarande kommentarer). Passar också på att beklaga att prisutdelningen efter tipsrundan blev så snopet kortfattad :-)
Protester mot bedömningen av Fråga nummer 8 kommer att noga läggas till handlingarna.


FACIT kompletteras med HÄNVISNINGAR TILL BILDER I VÅRT BILDARKIV. Se länken "ÖVRIGT", och klicka på DAG-KM 12.
Exempelvis betyder 3:1 tredje raden uppifrån, första bilden från vänster.
Nedan renskrivna och aningen korrigerade formuleringen av vissa frågor.

FOTOGRAFER är (troligen..!) ULLA-BRITT BERGLUND och/eller TORBJÖRN TIRÉN.

Varje fråga är och var var illustrerad med någon/några hellener, och vid tipsrundan skulle deltagarna lista ut vad personen/personerna rimligen kunde säga, eller tänka.

FRÅGA 1
Bild 8:7

Rätt svar: X (Lotta Thureson-Giberg, dotter till Rolf och Sonja, har mycket riktigt en bror som heter Anders och som är ordförande i Hellas Orientering. Lotta, eller Charlotta, har tillsammans med likaså framgångsrika södertäljeorienterarna Dan Giberg sonen Johan, som tålmodiga var med vid hela årsfesten.
Lotta har alltid representerat Hellas).

VAD SÄGS?

1: - Jodå, visst har jag gått ganska bra idag, men undrar om inte Eva Gunnarsson springer ännu bättre!

X: - Kul att Danne och Johan är så bra orienterare, hoppas bara att brorsan Anders får till ett skapligt KM-lopp!

2: - Förut, när jag sprang för IFK Södertälje, var det förstås mera elitkompisar, men jag ångrar inte att jag gick över till Hellas!


FRÅGA 2
Bild 2:3

Rätt svar: 1 (Stefan Seos son Leo sköt med riktigt hyfsad träffbild luftgevär, inte luftpistol. Och Ulla-Britt, som fotograferar så skickligt och gjort och gör så mycket för Granby, hon heter ju Berglund. Att Granby en gång i tidigt 1960-tal "upptäcktes" och upprustades under ledning av arkitekten Bertil Berglind är en annan mycket intressant historia!).

VAD SÄGS:

1: - Stefan, farsan alltså, sa att om jag bommar beror det på att jag drar lite för långt åt höger när jag går kompass. Verkar som om han kan ha rätt...

X: - Orientering - okej, men det är faktiskt roligare att skjuta luftpistol, och nästa gång ska jag sikte lite mer åt vänster!

2: - Okej, fota mig men låt det gå undan, det är inte bara Ulla-Britt Berglind och Torbjörn Tirén som vill få en bild!


FRÅGA 3
Bild 8:3

Rätt svar 1
(Joppe Pihlgren är sångare och musiker i bandet Docenterna, som under åren släppt en lång rad skivor/album, och han var med och startade gruppen 1979. Han har också varit TV-reporter i flera olika program och kan sägas vara medarrangör till en rad stora musikfestivaler som exempelvis Borlänges berömda Peace and Love. Han har även, bland mycket annat, 2005 gett ut boken "Farbror Joppe kör fel".
Karin Alfredsson och Joppe har tillsammans sönerna KarlJohan och Hjalmar. Karin är fotograf till yrket och en ivrig och talangfull orienterare sedan ett par år, med påfallande lätt - och allt säkrare - steg i terrängen.
---
Det finns en välkänd författare/journalist som också heter Karin Alfredsson).


VAD TÄNKS?


1: Karin Alfredsson: Synd att jag inte tog med mig någon av mins kameror. Jag ser att några fotar här, och bilderna på alla här vi KM blir ju säkert absolut helt okej. Jag jobbar ju på professionell nivå men det har jag inte alls lust att påpeka. Och riktigt bra bilder på mina söner Hjalmar, KarlJohan, och pappa Joppe - ja, det har vi ju redan massor av i familjen...

X: Karin Alfredsson: Somliga förväxlar mig en sångartist som är ganska känd. Bara för att vi har samma namn..?

2: Lite synd att jag stannade så pass länge i Haninge SOK. En bra klubb i och för sig, men inte så praktiskt när man bor i Vendelsö.


FRÅGA 4
Bild 6:1

Rätt svar: X (Här är det mesta rätt! Men Monika är Levis hustru, och inte - vad vi vet - någon syster. Att Levi trots en hel del hälsobekymmer ständigt sett till att han kommit ut i naturen, och väldigt gärna cyklat långa sträckor, det stämmer ju. Men hon som undrar om han ska cykla iväg heter ju Kristina Skoglund, maka till Rolf.
Observera att Levi Lillkvist ocksså är en ivrig och mycket skicklig skribent, som bland annat odlat sin särskilda genre av underfundiga betraktelser, "fundror"... Och som svarat för många fina skildringar från uppväxtens Jakobstad i Finland.

VAD SÄGS?

1: Kristina Skoglund: - Men Levi, du är ju jätteduktig som har kommit tillbaks och springer igen! Det tycker din syster Monika också!

X: Levi Lillkvist: - Duktig och duktig, det beror ju på vad man jämför med, om man nu måste jämföra! Jag älskar naturen! Och att skriva, t ex fundror, och om mina minnen från Jakobstad!

2: Kristina Skogberg: - Du som cyklar så mycket! Har du gjort det ända hit också? Till KM? Och nu ska du cykla hem också!


FRÅGA 5
Bild 9:3

Rätt svar: 2 (Irina och Mickes dotter heter Ida. Farmor heter Solveig och farfar heter Gunnar. Att farfar en gång var med i juniorlandslaget i orientering vet kanske inte Ida Idag. Eller att Gunnar under många decennier varit en av orienteringsrörelsens viktigaste ledare - men utan hustruns Solveigs stöd, så hade aldrig... ja, ni vet! Solveig har drivit en sybehörsaffär, där Gunnar också gjort arbetsinsatser).

VAD SÄGS?

1: Micke Nyberg: - Nja, Frida, du får nog inte plocka prästkragar här på tomten...

X: Micke Nyberg: - Om jag inte håller i dig så ramlar du rakt fram och blir ledsen, och då måste nog farmor Sigbritt trösta dig, kom nu Ida, starten ska gå snart, och pappa måste nog det också.

2: - Det är bra Ida, kolla noga naturens detaljer! Tränar man på det kan du, precis som mamma, bli nästan bäst bland alla Hellas elittjejer!


FRÅGA 6
Bild 9:4

Rätt svar: X (Nattskärran har en så kallad lokal i Pålamalm - även om den nog blivit sällsyntare på senare år. Den långa "Nattugglan" kan kanske länge synas irra omkring bland kåkarna emellanåt, men är väldigt svår att fotografera i dagsljus.
Janne "Dallas" Dahlin har kanske helt rätt i att korparna kraxar, dock inte olycksbådande - och den här KM-dagen hördes de i alla fall inte från sjön Ådran. Men kanske från den fina och skyddade Stora Skogssjön nedanför Pålamalms-åsen; korparna uppskattar både det stilla vattnet och det dramatiskt branta område som bildats sedan åsen delvis har exploaterats.


VAD SÄGS?

1: Torbjörn Tirén: - Håller man kameran riktad så här kan man mycket väl lyckas fotografera Nattugglan, som är förhållandevis vanlig här i Pålamalm!

X: Kenneth Berglund: - Är det inte Nattskärran som brukar förknippas med Pålamalm?

2: Janne "Dallas" Dahlin: - Tyst! Ni snackar för mycket. Blunda i stället så hör ni korparna kraxa nedifrån sjön Ådran.


FRÅGA 7
Bild 3:1

Rätt svar 1 (Det var kul att många kom till Pålamalm - välkomna åter! Men om ni vill dit och irrar bort er så fråga inte efter Pålaberg; det kan leda helt fel, man tror att ni vill ner i någon malmgruva vars inre bergrum måste stöttas upp med pålar. Folk i trakten kan bli stötta.

Marie Fernström är skicklig silversmed, och samman med förre hellenen Frej Fernström (tidigare Ögren). De bor sedan länge i Österåker. Frej är frejdig och framåt orienterare i OK Österåker, samt specialist på den forntida fiffiga stämpeltekniken vid budkavlevätskekontroller, kort och gott "nummerlappsnålsmetoden". Den härrör från en tid med startkort, klämmor och förmodat gott kamratskap konkurrenter emellan).

VAD TÄNKS?

1: Maria Hernodh: Huvudsaken är att han inte träffade en massa kamrater. Med luftgeväret!

X: Kul att komma hit till Pålaberg, där ungarna kan leka lite, och inte bara hålla på med orientering.

2: Marie Fernström: Förut var vi med i OK Österåker, men sedan när vi flyttade vara det ganska självklart att det blev Hellas - mitt i prick! Den gamla mossiga klubben är trots allt snudd på en fullträff!


FRÅGA 8


Bild 8:6

Rätt svar: 1 - och ev. X?
(Kanske en slamkrypare, dvs diskutabel fråga. Här kan man ju tänka sig att både 1 och X är rätt. Definitivt 1. Och kanske X, även om det där med "ogenomträngligt grönområde" ju måste vara en grov överdrift. Veteranen ifråga har ju uppenbarligen trängt sig igenom och efteråt trängtar efter han att få få igenom en svartmålning av den alltid vackra görna klubbfärgen.

Carlsberg är inte med i klubben, men kanske kan någon namne dyka upp en måndagsförmiddag i bastun; i så fall en liten en, svag och lätt och rätt rund, som en burk typ, het att hålla i efter nån kvart på laven, kom ihåg det, vördade veteraner).

Rätt svar: 1 (X) - Årets ledare blev Hasse Carlsson; någon Carlberg har vi än så länge inte i klubben...

VAD SÄGS?

1: Tommy Wendt: - Jaha! Och du menar alltså att du lyckades bomma första enkla kontrollen, här i dina marker där du ränt omkring i tretton år..?

X: Sverker Tirén: - Irina Nyberg kom springande från en annan startpunkt, jag såg ju vilken fart hon hade, och jag anade att vi hade samma första kontroll - MEN! Jag hamnade i ett ogenomträngligt grönområde och det var inte KUL, det kan jag försäkra! Tommy! Tig nu!

2: Hasse Carlberg: - Ta en varm korv, försök bli kompisar igen, ta det lugnt!FRÅGA 9
Bild 4:6

Rätt svar: 1 (Åsa Romson är sedan barnsben aktiv orienterare i Hellas, jurist och en av Miljöpartiets språkrör. Dotter till Bosse, som har en äldre bror Anders. Båda med rötter i Dalarna.
Det där med gulsotsepidemi är ju sant, men skulle någon Romson ha gjort ett "kanonlopp på långa natten" vid Tiomila 1961? Knappast Bosse i alla fall, trots att han gjort mängder av strålande lopp i pannlampas sken. Bosse fyller 70 år den 6 juni - anteckna det! - och var alltså på vårkanten 1961 ännu inte fyllda arton.
För mer exakt faktakontroll, se boken "Långa nattens folk", som utkom 2010, och förmånligt kan köpas via Göran Hyttfors, semiotik@semiotik.se)

VAD SÄGS?

1: Bosse Romson: - Och häromdagen ringde Åsa och påstod att hon var upptagen; hon pratade om hon var ett språkrör! Och att hon skulle prata nånstans! Jag svarade bara, hur sjutton ska ett rör kunna röra sig i skogen!
Hon sa att språkrör faktiskt försvarar naturen. Jaha! Ens egen dotter har väl rätt!

X: - Vita byxor är mer praktiskt än till exempel gröna och trångas svarta. Man syns, så vitt jag begriper, bättre i vitt, när folk letar efter en om man bommat, i till exempel Dalarnas sluttningar som jag i och för sig är van vid. Men Hellas tidigare orienteringsbrallor, dom där kanariegula... Nä, det vette fåglarna!

2: Anders Romson: - En mer heltäckande klädsel för orienterare infördes efter en gulsotsepidemi. 1962 års vårsäsong blev det tyvärr inget Tiomila, synd, jag hade gjort ett kanonlopp på långa natten 1961!


FRÅGA 10
Bild 7:7

Rätt svar: 2 (Blenda har en faster som heter Britta, och som tillhörde ett mycket duktigt ungdomsgäng - Britta, Calles yngre syster, flyttade dock söderut, och någon syster Birgitta har han inte.
Framlidne och framgångsrike politikern Gösta Bohman var en ofta sedd naturentusiast i Granbyskogen. Minnet av Bohman - som bland mycket annat i riksdagen försvarade sin rätt att bära kniv på sjön och i skogen - har inofficiellt men uppriktigt hedrats genom namngivande av backe, om vi nu ska backa bakåt i tiden. Men att CALLE Bohman skulle ha irrat! På stig! Nära klubbkåk! Ånej.

VAD SÄGS?

1: - Heter man Blenda och har en pappa som orienterar och en faster, Birgitta, som var med i Hellas för jättelänge sedan, så är det klart att man i alla fall kan prova på det där med att springa i skogen med karta och kompass. Bara man får nåt slags godis efteråt...

X: - En gång, när min pappa, Calle Bohman, orienterade jättefel i Granbyskogen kom han till en stig mitt i en backe och visste inte var han var! Han bara irrade där, och det kallas Bohmans backe nu. Där brukar man springa Terräng-KM!

2: - Jag äter lite godis, till exempel chips ibland. Man får det när man har sprungit orientering, bara man inte frågar pappa om lov. Sportidentpinnen kan man säga är en annan sorts chip, eller pinne säger dom, och det har väl med datorer att göra.


FRÅGA 11
Bild 4:2

Rätt svar 2 (Här nämns "sonen min, Adam". Om vi håller oss till Gamla testamentet blir rätt svar något av en trosfråga, men nu gör vi gudilov inte det. Karl-Erik Bäckström ger trosvisst och hederligt svar på en fråga som många undrat över:
Vem är i orientering bäst, fadern, sonen eller helige anden?
Man fattar snabbt vad som är rätt svar om man bara minns att ingen and är heligförklarad, och om man sedan dubbelcheckar på winsplits.

VAD TÄNKS?

1: Ja, heter man Karl-Erik Bäckström så får man vara beredd på att kallas Jerka Bäckis!

X: Mitt namn Brändström tycker varenda vidbränd elektriker är så fyllt av himla kul spänning. Men jag bjuder motstånd, man ska respektera vad folk heter.

2: Sonen min, Adam, har ju för länge sedan blivit ännu bättre än farsan sin...

FRÅGA 12
Bild 7:2

Rätt svar: 1 (Irina hette som ogift Petrova, och den Svetlana som åsyftas heter inte Morronova utan Mironova, och morrar aldrig - hon tycks glad såsom morgonfågeln och flyger i fläng över all slags terräng.
Irina tränar med Hellas Friidrott - och att hennes löpstyrka har blivit ännu större har redan bevisats.
Tänk om någon i Hellas Friidrott, som kanske håller jämna steg med Irina, lockas att hänga med på OL, OrienteringsLöpning? Någon kvicktänkt och snabbfotad karttalang?
Ska vi ordna ett Terräng-KM 2013 och försöka få enstaka deltagare från ALLA klubbar inom Sim- och Idrottsklubben Hellas?).

VAD TÄNKS?

1: Ida: Jag skulle vilja träffa Tanjas och Maxims pojke Ilya.

X: Irina Petrova: Undrar om Ida en dag blir lika duktiga som till exempel min klubbkompis Svetlana Morronova...

2: Irina: Jag tror att jag kan bli ännu bättre i själva löpmomentet - jag ska träna med Hammarby IF:s friidrottare i vinter, det är redan bestämt...

Lördagen den 19/1 -13 | 23:08.
Postat av Hans Carlsson.
| Print | URL |
kontroll Tack från Mille

Mildrid Carlsson - min mor alltså - tackar så mycket för all uppvaktning på 85-årsdagen! Hon är väldigt glad åt de gäster som kom på besök samt åt de blommor, telefonsamtal och kort hon fick. "Det värmde verkligen i vinterkylan" hälsar hon er alla!

Fredagen den 18/1 -13 | 19:30.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Mille Carlsson 85 år

Idag gratulerar vi Mille Carlsson!
(Se Publikkontrollen)

Torsdagen den 17/1 -13 | 14:28.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll En fängslande idrott

Hitta ut (från en idrottsarena) - börja orientera!
Den symboliken var kanske det som Täby OK:s Mats Lundblad hade i tankarna när han fotade Sverker Tirén vid gårdagens luffarliga vid Vallentuna IP. Sverker gjorde enligt egen utsago ett pladask fall framåt när han utmanade sin bror Torbjörn på den 4,7 km långa bana B, och besegrade den senare med över 4 minuter.
På bana C var Rolf Skoglund i en klass för sig och slog närmaste konkurrent, för övrigt just fotografen till bilden ifråga, med över 12 minuter.

Söndagen den 13/1 -13 | 22:15.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Världscupen: Tanja 4:a på jaktstarten

Noterat från Världscupen där en rad tävlingar under den gångna veckan avgjorts i Nya Zeeland:

Efter en inledande prolog - där Tanja Ryabkina kom 8:e, 2.01 efter suveräna Tove Alexandersson, presterade Tanja åter ett strålande lopp vid jaktstartens kämpiga 4,7 km som följde på prologen.

Några axplock ur resultatlistan:
1. Tove Alexandersson 37.09
2. A-M Hausken Nordberg, Norge, 38.32
3. Minna Kauppi, Finland, 38.52
4. Tanja Ryabkina, Ryssland, 39.18
6. Ida Bobach, Danmark, 40.16
7. Helena Jansson, 40.52
17. Annika Billstam, 45.39

Söndagen den 13/1 -13 | 10:12.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Arne T Bergqvist död

Arne T Bergqvist har avlidit, vid 91 års ålder.
Han föddes den 5 maj 1921 och avled den 14 december 2012.

Arne T var varmt engagerad i Hellas Orientering, som aktiv orienterare och funktionär, och ett trofast stöd till sitt barnbarn Elaine Bergqvist, under många år medlem i Hellas ungdomsgäng (Elaine är numera författare och framgångsrik retorikkonsult).

Arne T var en sann vän av kultur i olika former, och en aktiv medlem av GH, Sällskapet Gamla Hellener; han missade sällan tillfällena när GH inviterade till aktuella föreställningar på Stadsteatern. En av pjäserna, vars humor han tveklöst tog till sig, var Sista dansen, som handlar om åldringar på hem.

I söndagens DN (13 januari) finns en annons som meddelar att begravningen äger rum i Rosens kapell, Råcksta, måndagen den 28 januari kl. 15.00. Mottagning efteråt på Hesselby slott, anmälan till Klockarebolagets begravningsbyrå, tel. 08-661 20 98 (se vidare uppgifter i annonsen, bland annat: "Tänk gärna på Stockholms Stadsmission pg. 90 03 51 - 8").
En utförlig runa till minne av Arne T Bergquist återfinns på Dagens Nyheters Familjesida (måndagen den 13 januari).

Torsdagen den 10/1 -13 | 13:55.
Postat av Hans Carlsson.
| Print | URL |
kontroll Medlemsavgift och prenumeration på StOF-NYTT 2013

Hej och god fortsättning på 2013!

Nytt år innebär som vanligt att det är tid för inbetalning av medlemsavgifter och vi påminner här om avgifternas storlek för klubbens olika medlemskategorier:

- Upp till och med 20 år = 150 kr/år
- Mellan 21-64 år = 300 kr/år
- 65 år och äldre = 150 kr/år
- Ständiga medlemmar = avgiftsbefriade

Vill du prenumerera på StOF-NYTT så kan du göra det samtidigt om du betalar in ytterligare 90 kr, vilket även ständiga medlemmar som vill ha tidningen måste göra.

Vi hoppas att du fortfarande vill vara medlem och att du ska ha möjlighet att betala avgiften till vårt plusgiro (70 57 43-3) innnan februari månads utgång.

Tisdagen den 8/1 -13 | 14:23.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Tanja 7:a i världscupens sprint

Världscupen har nu fortsatt med sprint: kval och final, och Hellaslöparen Tanja Ryabkina visar fortsatt fin form och kom i finalen på 7:e plats, en knapp minut efter Tove Alexandersson (född i september 1992 och som numera inte är "fantastiskt lovande" utan fantastisk...). Annika Billstam ledde länge men fick se sig slagen med 3 sekunder.

I damfinalen blev det alltså svensk dubbelseger, men Helena Jansson, en av de främsta favoriterna i toppstriden småningom, fick nöja sig med en 11:e plats. Danskan Ida Bobach - som blev 2:a på medeldistansen där Tanja kom 3:a - var nu en placering efter Tanja.

Utdrag ur resultatlistan (40 startande, 3.0 km, totalt 135 meters höjdskillnad, 16 grader varmt):

1 Tove Alexandersson, Sverige
2 Annika Billstam, Sverige
3 Kizzie Ingham Nya Zeeland
4 Sara Luscher, Schweiz
5 Tone Wigemyr, Norge
6 Rahel Friedrich, Schweiz
7 Tanja Ryabkina, Ryssland
(i listan stavat "Riabkina")
8 Ida Bobach, Danmark
9 Judith Wyder, Schweiz
10 Venla Niemi, Finland
11 Helena Jansson, Sverige
12 Frida Sandberg, Sverige
På söndag fortsätter världscuptävlingarna på Nya Zeeland med en prolog och jaktstart i Napier.

Måndagen den 7/1 -13 | 17:45.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Rune Nykvist 85 år

Rune Nykvist fyllde 85 år den 7 januari, och uppvaktades av många i Hellas Orientering.
Rune kom med i Hellas 1965, mycket tack vare sin svåger Edvard Roxne (ledare inom klubben och även för landslaget). Runes syster Anna-Lisa var gift med Edvard.
– Jag var väl för min del aldrig någon framstående orienterare, säger Rune, men jag trivdes så bra med klubben och skogssporten.

Rune har förstås många minnen men det hinner vi idag inte fördjupa oss i – han har gratulanter att ta hand om i huset i Älvsjö. Men han nämner betydelsen av sommarstället i Björkvik, Älvsala, som han och den närmaste släkten köpte 1960:
– Därifrån ordnades många mindre orienteringstävlingar och träningar, och jag tror de var uppskattade.
(För egen del erinrar jag mig ett efterlängtat sommarskubb 1962, när ett halvårs förbud mot orientering, på grund av gulsotsepidemi, var upphävt; jag klappade igenom men fick bokstavligen värmande hjälp till återhämtning med förplägnad framför sprakande brasa i stugan).

Rune har inga egna barn, och hans särbo Kerstin gick bort strax före jul, vilket naturligtvis innebär en stor förlust. Och tillvaron har sedan länge förmörkats av hans egna hälsobekymmer. Men han har ändå under en lång rad år ställt upp som funktionär vid mängder av Hellasarrangemang, och han är trofast närvarande i det så kallade Måndagsgänget; fortlöpande tar man sig an olika göromål vid vårt Granby som därmed får tillsyn och omvårdnad. Och där det också på måndagar motioneras efter förmåga.
– Men för mig går det verkligen inte undan, säger Rune. Är det som i dessa vinterdagar isigt och besvärligt så måste jag ta hjälp av rullator. Men man får ändå försöka.

Hellas Orientering gratulerar och tackar en medlem som i nästan ett halvsekel har varit en lika försynt som trofast medlem i klubben!
/Sverker

Söndagen den 6/1 -13 | 16:01.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Tanja 3:a vid världscupspremiären

Hellaslöparen Tanja Ryabkina har inlett 2013, i Nya Zeeland, med en seger och idag en 3:e plats, nu i världscupen.
För Tanja, född 1980, väntar uppenbarligen ännu fler framgångsrika år i världseliten.

Svenska Orienteringsförbundet, SOFT, informerar om den tidiga premiären i världscupen; i pressmeddelande heter det bland annat:

"Sverige fick en drömstart på världscupen i orientering. Tre pallplatser redan i årets första tävling som avgjordes på Waikawa Beach i Nya Zeeland.
– Detta trodde jag inte i morse. Jag var inte ens säker på om jag skulle springa, säger segrarinnan Helena Jansson.

Årets världscup i orientering startade rekordtidigt. Och för de blågula löparna blev det verkligen en solig start på säsongen i den 26-gradiga värmen på Waikawa Beach på Nya Zeeland. Dagens medeldistans avgjordes i tekniskt mycket utmanande strandterräng, och det verkade passa Helena Jansson perfekt. Svenskan vann med 1,23 minuter före danskan Ida Bobach."

RESULTAT:
Damer:
1) Helena Jansson, Sverige, 33,31, 2) Ida Bobach, Danmark, 34,54, 3) Tanja Ryabkina, Ryssland. 35,21.

Övriga svenska placeringar: 5) Annika Billstam, 35,49, 7) Lina Strand, 36,11, 8) Lilian Forsgren, 37,14, 11) Tove Alexandersson, 38,05, 19) Frida Sandberg, 39,45, 39) Josefine Engström, 49,41, 47) Lena Eliasson, 55,11.

Herrar:
1) Fabian Hertner, Schweiz, 32,58, 2) Johan Runesson, Sverige 33,55, 3) Jerker Lysell, d:o, 34.31.
Övriga svenska placeringar: 5) William Lind, 35,01, 8) Gustav Bergman, 35,44, 11) Peter Öberg, 37,02, 13) Jonas Leandersson, 37,30, 15) Erik Rost, 37,49, 25) Anders Holmberg, 39,27.

För mer detaljerade resultat, se winsplits!

Under måndagen fortsätter världscupen på Nya Zeeland med sprintkval i Wellington. Och dagen därpå avgörs finalen på samma distans.

Tisdagen den 1/1 -13 | 14:42.
Postat av Fredrik Wicksell.
| English | Print | URL |
kontroll Gott Nytt År!

Jag tror att jag kan tala för hela klubben när jag säger att Hellas Orientering önskar alla sina medlemmar och utomstående ett riktigt Gott Nytt År!