meny
HELLAS ORIENTERINGSKLUBB
En idrottsklubb med anor från 1899
meny
Kurs
MÅNADSPROGRAM
Öppna Månadsprogrammet online

» Träningsgrupper, rev. 180405
» Träningsgruppsanvisningar, rev. 160229

SOCIALA MEDIER

Hellas Orientering har även en sida på Facebook.
» Facebook

MEDLEMSUPPGIFTER

Ny adress/e-post/telefonnummer?
»

NYHETSSÖK & NYHETSARKIV

Sök med ord/fras i nyhetsarkivet.

Arkivet visar månadslänkar (1-12) per år.

2019:  » 1 2 3
2018:  » 1 2 3 4 5 6 7 8 10 11
2017:  » 1 2 3 4 5 8 9 10 11 12

» Visa/dölj tidigare år

TIRÉNS TIRADER - OMSTARTEN

Sverker Tirén slutade nyligen efter många år att blogga, men har nu fått inspirationen åter och ger sig i kast med en omstart.

» Tiréns Tirader - Omstarten

PUBLIKKONTROLLEN

Välkommen med dina åsikter och kommentarer.

Senaste inlägget: Lördag 16/3

"Agnes - instämmer i Jörgens hälsning, och önskar dig varmt lycka till i Västerås och en ny..."

» Besök kontrollen

NYHETER
Söndagen den 28/11 -10 | 23:16.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Hellas friidrottare inspirerar!

När Micke Nyberg nyligen fick ett stipendium (se nyhet 25 nov) fick också friidrottsledaren Lars Holm motsvarande uppmuntran. Jag kom att utväxla ett par mail med Lars, och inledde med att bekänna att jag – trots min obotliga kärlek till skogsidrotten – ser friidrotten som all idrotts urkälla. Lars svarade:

”Friidrotten är all idrotts moder, och just därför tycker jag den är så häftig. Mitt historieintresse är på något sätt ett parallellt spår till min kärlek till friidrotten. När jag läser om Stockholms-OS 1912, för att ta ett exempel, tycker jag att det är spännande att läsa om hur man byggde stadion, om organisationen runt i kring, hur man förberedde den svenska truppen etc.

Faktum är att mycket är likt det man gjorde då som man gör nu, t.ex. planerar i detalj förberedelser i respektive idrott, med långa träningsläger med mera. Svensk friidrott engagerade då svensk-amerikanen Ernie Hjertberg ett år före spelen till något som liknar dagens förbundstränares insatser, och han ledde sedan friidrotten till den resultatmässigt bästa svenska olympiaden någonsin (avseende friidrott).

Jag själv återfinns i Hellas all-time-list på 800 meter, runt 20:e plats med tiden 1:56 och ungefär samma plats på 1500 med tiden 4:03. Efter att jag var borta från friidrotten i 20-talet år (hoppsan) började jag om igen med min son, Nicklas, 2003. Hellas är så klart klubben. Nu är han 13 och har cirka 30 klubbrekord i de yngre åldrarna. Hans bästa gren är 60 m häck (Bertil Wistam har ett finger med i spelet - vem annars?), men han prövar alla sträckor från 80 upp till 800 meter.

Jag tränar en grupp ungdomar i hans ålder, plus två tjejer som är 17 år och som hunnit ta ett antal medaljer på USM/JSM på 800 m respektive 1500 m hinder samt 3 x 800. En av dem var med på Ungdomsfinnkampen i höstas.

Så nu är jag inne i det svarta hålet som andra friidrottstränare brukar kalla det. Fast för alltid... Och det är verkligen roligt!
Men jag har ett krävande jobb som konsult inom ledarskap/belöning, som gör att jag tvingas resa en del. Sen antar jag att åldern är en nackdel, jag är 58. Men Berra Wistam är ju 70 och still going strong. Jag kommer att hålla på så länge jag kan...

Många hälsningar

Lasse Holm”

Och strax kom ännu ett intressant mail från Lasse Holm, om att sonen Nicklas åkte Söderskidan vid ett tillfälle i vintras och vann med flera minuter tillgodo i ungdomsklasserna.
Kanske det blir för mycket skryt om sonen Nicklas, undrade nu pappa Lars bekymrat, och ber mig tona ner sonens prestationer.
Nåja, i viss mån hörsammar jag honom på den punkten men vill ändå citera ytterligare några rader:
”Nicklas styrka är det mentala, att alltid prestera max av sin fysiska förmåga.
De andra i gruppen gläds med Nicklas, och inspireras. Och det finns fler duktiga friidrottare i Hellas: En 14-årig tjej hamnade 2:a i Sverige-statistiken på 1500 m hinder, en 14-årig kille 3:a på 2000 m, en 13-årig kille 3:a på regionfinalen (Svealand) på 1500 m, en 14-årig tjej är duktig i tresteg och på exempelvis 300 m.
Många fler är ambitiösa och talangfulla. Och vi tränar ofta i klassiska marker från Hellasgården och i trakten av Björkhagen - ibland från exakt samma ställe där Olle Gaimer på sin tid körde intervaller med oss...”.

Hellas Friidrotts ungdomsverksamhet ska onekligen bli intressant att följa framöver – och kanske kan den tjäna som inspiration för oss orienterare? Kanske vi vid tillfälle skulle bjuda in ledare som Lasse Holm och den forne häcklöparstjärnan Bertil Wistam för att få veta mer? Och kanske få ta del av deras erfarenheter av att rekrytera, sporra och behålla ungdomar i klubben?


Torsdagen den 25/11 -10 | 22:33.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Hellas Orienteringsklubb äger Granby...

Nu tillhör Granby Hellas Orienteringsklubb!
Det kanske inte låter som en nyhet, men ägandet är faktiskt en ny historisk milstolpe.

Den 1 juli blev den tidigare sektionen inom SoIK Hellas en egen förening under namnet Hellas Orienteringsklubb. Därmed blev vi också en så kallad juridisk person, vilket krävs för ägandet av fastighet.

Och den 4 oktober blev vårt gedigna och i vida kretsar populära klubbhus bokfört som en gåva (formellt vid Lantmäteriet i Norrtälje) till Hellas Orienteringsklubb.

Ambitionen att förvalta och vårda klubbkåken - en anläggning invid bästa tänkbara skogsmarker - kanske ökar än mer när vi nu står som ägare.

Torsdagen den 25/11 -10 | 22:00.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Micke Nybergs ledarinsats prisad

Vid kvällens julmiddag, med samling för de olika klubbarna inom SoIK Hellas, tilldelades Mikael Nyberg ett ledarstipendium på 7500 kronor för sina insatser under 2010.

Inom klubben känner vi ju Micke som en mycket snabb och ovanligt säker orienterare – sedan 2 år i H40-klassen – och dessutom som en utomordentlig banläggare vid våra större arrangemang.
Men Micke belönades framför allt för sina insatser som entusiastisk och visionär ungdomsledare.
– Jag känner mig glad och stolt över stipendiet, säger Micke Nyberg, och tillägger att arbetet bara är påbörjat.
Han har siktet inställt på mer bestående och utåt sett synliga resultat inom fem år. Han hoppas också att många inom Hellas Orienteringsklubb känner sig manade att framöver vara med om att bygga en framtid med nya ungdomar.
– Nu har vi ett antal nya intresserade ungdomar, men vi har också haft ambitionen att få med deras föräldrar. Det är dock inte alldeles lätt, konstaterar Micke.

Desto viktigare blir det att många vuxna inom Hellas Orienteringsklubb känner delaktighet och lust att ta sig an utmaningen att få klubben att åter växa.
Ett närliggande tillfälle för den som vill vara med, eller har synpunkter på exempelvis rekryteringen, är lördagen den 4 december vid klubbens planeringsmöte i Granby.

Onsdagen den 17/11 -10 | 16:04.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Resultat Luffarligan

Nedan återfinns resultat och sträcktider för dagens luffarliga i Granby.

» Resultat
» Sträcktider WinSplits

Söndagen den 14/11 -10 | 16:35.
Postat av Micke Nyberg.
| Print | URL |
kontroll Lag Linken segrade i Golden Rings

Resultat, sträcktider och bildgalleri återfinns i slutet på denna nyhet.

Lag Linken, med Kent Berggren och Lina Karlberg, segrade i Golden Rings, som i år lockade rekordmånga lag, 38 stycken. Som vanligt i Golden Rings var det tätt mellan tätlagen. Lag Lus o Maria, med Lars-Håkan Sandvik och Maria von Schmalensee var ännu en gång nära att ta hem segern, men fick nöja sig med andraplatsen, drygt en halvminut före fjolårets segrande lag EvAnders, med Anders Thureson och Eva Gustavsson, som i år slutade trea.

Hedersomnämnande till lag Stendill OL, som hade högst åldersbonus och därmed startade först. I laget sprang Lennart Stenberg, som gillade banor och terräng men klagade något över blöta tunga mossar, och Solveig Dillman!

A-klassens segrande lag var dock inte först över mållinjen. I klass B, som sprang samma banor, segrade Hellaskombinationen Rolf Skoglund - Ausrine Kutkaite.
Tvåa i klass B kom Täbyettan med Anne Cecilie Lövald Hellberg och Göran Hansson. Trea kom lag MER OL med Calle Bohman och Anna-Karin Sundqvist.


Alexander Nordlund (sittande) och Mattias Nyberg (liggande) gav allt i Golden Rings.
Foto: Irina Nyberg


Ungdomsklassen var ny för i år och lockade sju lag till start. Lag O-family Hector, med Simon och Frida Hector, segrade. Många fina kämpainsatser av tjejer och killar i åldrar från sju till 16 år.

Tävlingen avgjordes i snöfria marker intill Granby.

» Resultat
» Sträcktider gafflingsvis
» Sträcktider Winsplits

» Resultat Öppna
» Sträcktider Winsplits Öppna

» Bildgalleri

Torsdagen den 11/11 -10 | 14:09.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Golden Rings - Startlistor

Nu finns det en startlista och en jaktstartslista upplagt för söndagens Golden Rings.
Uppdaterade lördag klockan 19:10.

Observera att sträcka 1 är bonusdifferensen (till laget med högst åldersbonus) som löpts av en "spöklöpare" innan ordinarie start för att få fram en jaktstart, utifall att ni undrar varför det plötsligt är 3 sträckor och förskjutet ett steg mot vad ni tänkt er. Detta för att det ska bli korrekta sträcktider för båda sträckor.
Observera också som sagts att klass A och B har "gemensam" jaktstart, vilket gör att laget med bäst åldersbonus i klass B inte startar 11:00 i detta fall. Det är dock olika klasser sedan i resultaten givetvis.

Kolla gärna namnen och pinnummer att det blivit rätt.
Programmet gillade inte tecknet & i lagnamn vad gäller rapporter, så jag tog mig friheten att ändra dessa lagnamn till att ha o istället.

» Startlista
» Jaktstartslista

Det går givetvis fortsatt att efteranmäla lag, men man kan då inte tillräkna sig en högre åldersbonus än det först startande laget har nu.

Onsdagen den 10/11 -10 | 12:35.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll PM för Golden Rings

Nu finns det ett PM för söndagens Golden Rings upplagt.
Observera att det skett en förändring i ungdomsklassen vad gäller bonus.

» PM

En preliminär startlista kommer först imorgon, då alla ordinarie anmälningar måste komma in innan man kan räkna ut vilka som skall starta först och vara den så kallade nolltiden övriga lags bonustid skall jämföras med för att få fram exakta starttider.

Söndagen den 7/11 -10 | 19:36.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Ejvin har lämnat oss

Hellaskamrater, skogsvänner – vi har sorg.
Jörgen Retsloff meddelar oss detta:

”Pappa Ejvin avled lugnt och stilla igår, lördag eftermiddag. För bara någon vecka sedan fyllde pappa 81 år. Många års intensiv kamp mot sjukdom avslutades med en fin tid på Maria Regina Hospice i Nacka.

Tiden då far på sitt kraftfulla sätt sprang i skogen med karta, kompass och den gröna dressen känns i nuläget avlägsen men Hellashjärtat var starkt in i det sista.
Att under många år inte kunna röra sig i naturen var något som far saknade mycket.

Tomrummet efter far, farfar, äkta maken och framför allt den alltid så trofaste kämpen och vännen är stort.

Vi vill tacka för allt det stöd vi och pappa fått från vännerna i Hellas!

Inga, Jan och Jörgen Retsloff med familjer".

Torsdagen den 4/11 -10 | 15:20.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Resultat Motionsorientering

Här nedan kan resultaten ses från gårdagens motionsorientering vid Riksidrottsmuseet som Hellas Orientering arrangerade.

» Resultat

Måndagen den 1/11 -10 | 08:46.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Brödratrio återupplivad

På söndag avgörs Snättringe SK:s traditionsmättade Höstlunken, patrulltävling med i regel två deltagare i varje patrull.
Det är tillåtet med extralöpare, vilket föranlett tre tirénare att försöka sig på en liten men ack så nostalgimättad återförening: Harald, Torbjörn och Sverker, alla i år H65:or.

Harald är bosatt i Hoverberg på släktgård, i närheten av Vigge, Kerstin Ernfridssons ursprungliga hemort, och han är ständig ledamot i Hellas, bland annat genom fyra SM-tecken i skidorientering, varav tre tillsammans med Torbjörn (skidbudkavle) samt ett individuellt SM. Harald har två gånger utsetts till Årets Hellen.

Så vitt jag minns var "brödratrion" första gången i farten vid Lilla Tiomila i Ågestatrakten år 1957(?), då Torbjörn kom in mer eller mindre i täten, varpå yngsten i trion under cirka fyrtiofem minuters tid försökte hitta en av kontrollerna, ett stort gärde, med hjälp av kompassen vars röda del av pilen alltid pekade mot söder; logiskt eftersom det är varmare söderut, och vitt måste ju betyda norr eftersom där finns snö, eller hur? Trion fullföljde trots detta tävlingen.
Hur det avlöper på söndag är också högst osäkert. Det enda säkra är, möjligen, att alla i trion är i rekordform, dvs långsammar än någonsin.