meny
HELLAS ORIENTERINGSKLUBB
En idrottsklubb med anor från 1899
meny
Kurs
MÅNADSPROGRAM
Öppna Månadsprogrammet online

» Träningsgrupper, rev. 180405
» Träningsgruppsanvisningar, rev. 160229

SOCIALA MEDIER

Hellas Orientering har även en sida på Facebook.
» Facebook

MEDLEMSUPPGIFTER

Ny adress/e-post/telefonnummer?
»

NYHETSSÖK & NYHETSARKIV

Sök med ord/fras i nyhetsarkivet.

Arkivet visar månadslänkar (1-12) per år.

2019:  » 1 2 3
2018:  » 1 2 3 4 5 6 7 8 10 11
2017:  » 1 2 3 4 5 8 9 10 11 12

» Visa/dölj tidigare år

TIRÉNS TIRADER - OMSTARTEN

Sverker Tirén slutade nyligen efter många år att blogga, men har nu fått inspirationen åter och ger sig i kast med en omstart.

» Tiréns Tirader - Omstarten

PUBLIKKONTROLLEN

Välkommen med dina åsikter och kommentarer.

Senaste inlägget: Lördag 16/3

"Agnes - instämmer i Jörgens hälsning, och önskar dig varmt lycka till i Västerås och en ny..."

» Besök kontrollen

NYHETER
Måndagen den 31/12 -12 | 18:13.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Resultat och bilder från Vinterserien

Resultaten från gårdagens Vinterserie vid Manillaskolan hittar man via länk nedan. Dessutom ett par bilder som luffarligeveteranen Mats Lundblad har fotat.

» Resultat
» Bilder


Foto: Mats Lundblad

Tisdagen den 25/12 -12 | 20:45.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Vinterserien väntar - premiär söndag 30/12

Vinterserien 2013 startar traditionsenligt någon dag före det nya året. Hellas Orientering arrangerar på södra Djurgården - och kollektiva färdmedel rekommenderas varmt!
Även om temperaturen tycks slå om och bli mildare är det gott om snö. Det kan därför vara särskilt motiverat att undvika bil till Djurgården - även om det för somliga deltagare förstås kan finnas skäl att ändå (sam)åka till "TC", vid Manillaskolan.

Se inbjudan med mer information under LÄNKAR i rubrikraden här ovanför; klicka på Luffarligan/vinterserien/sommarserien tredje raden nerifrån.

Torsdagen den 20/12 -12 | 01:10.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Trivsam snöfinal för Luffarligan

Några vintervänner i Hellas hörde till dem som tog sig fram vid årets sista Luffarligan, på skidor eller till fots.

Irina Nyberg visade inte oväntat sin styrka när hon på lätta fötter tassade runt den längsta banan på kortaste tid - i konkurrens med dem som valt att ha skidor på fötterna, och mestadels hade goda spår att avnjuta (för dem som behärskar klassisk stil var det nog snabbare att skida än att springa).

Andra goda insatser gjordes av exempelvis Bo Romson - dalkarl och självklart skidrustad när tillfälle ges - och Rolf Skoglund - med Värmlandsrötter och urstark skidåkare sedan ungdomen.
Se resultat under LÄNKAR, tredje raden nerifrån.

Efter snökampen erbjöds utmärkt jullunch, i Tullinge SK:s tämligen nya klubbhus - ett rymligt, praktiskt och trivsamt bygge.

Luffarligans främste företrädare, Lasse Lindgren, avtackades för det gångna årets många goda insatser - samt diskuterades olika frågor inför den framtida verksamheten, exempelvis bristen på arrangerande klubbar under vissa perioder.

Fredagen den 14/12 -12 | 11:40.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Nastia Trubkina till IFK Moras OK

Nastia TrubkinaNastia Trubkina, under fem år en av Hellas viktiga och djupt uppskattade lagmedlemmar, meddelar att hon inför 2013 väljer att framöver representera IFK Moras OK, hennes pojkvän Jegor Kostylevs klubb.

UK Gunnar Nyberg tackar å föreningens och många klubbkamraters vägnar, för den långa raden av strålande lopp som Nastia gjort i Hellasdräkt - och för många livgivande möten under alla vistelser i Granby och annorstädes i Sverige

Vi kan samtidigt konstatera, att det även i fortsättningen kommer att krävas mycket för att slå sig in i Hellas förstalag, bland löpare som exempelvis Svetlana Mironova, Capucine Vercelotti, Irina Nyberg, Gabija Razaityte, Kristina Rybakobvaite och Tanja Ryabkina.

Den sistnämnda, Tanja Ryabkina, har lagt upp en plan för 2013, som innebär att hon vistas, troligen i Granby, några veckor i vår inför 10MILA.
Tanja avstår Jukola/Venla och även O-Ringen 2013 - hon kan inte försvara sin seger 2012, på grund av ett mycket kompakt tävlingsprogram för världseliten; hennes upplägg för nästkommande år innefattar exempelvis rader av World Cup och läger- och tävlingsperioder i Ryssland, Sverige, Frankrike, Finland och även Colombia (World Games).
----
Se gärna fina foton i vårt Bildgalleri, som du hittar under länken ÖVRIGT - gå in på exempelvis 25manna 2011, där inte bara Nastia Trubkina återfinns, utan också åtskilliga andra orienterare, fångade i flykten av Fredrik Wicksells kamera.

Måndagen den 10/12 -12 | 21:56.
Postat av Sverker Tirén.
| English | Print | URL |
kontroll Idrottsromanen klar

Idrotts- och framför allt orienteringsromanen med den något provokativa titeln "Sluta med din förbannade idrott" är nu tryckt (1500 ex) och når mottagarna under de allra närmaste dagarna via postgång - eller via bilutflykter till dem som har beställt boken och har betalat 150 kr för 1 ex (viss rabatt vid fler ex).

Mer information om boken i bannern ovan om "Den perfekta julklappen"...

Ring gärna om du har frågor kring hur och när boken/böckerna ska överlämnas:
070 4412 496
Alternativt: sverker.tiren@bredband.net

Förlaget (Göran Hyttfors) är beläget i Rembo, och kan nås exempelvis via
semiotik@semiotik.se

Fredagen den 7/12 -12 | 00:53.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Granby, krisberedskap och kontakt

Granby har som bekant, i likhet med åtskilliga andra hus/hem med mera, drabbats av strömavbrott.
I ett medlemsutskick framför Lennart Björk förslag om hur vi ska förbättra beredskapen framöver. Stugkommitténs och styrelsens medlemmar har, förmodar jag, redan tagit till sig innehållet i Lennarts mail.
Det kan ändå vara befogat med en längre utvikning i frågan.

Vid nybygget av storstugan blev det inte någon form av öppen spis. Men i den tidigare storstugan (det renoverade f.d. hönshuset) fanns, som många av oss minns, en fin och trivsam spis, med glasskydd och täljsten.

Denna spis blev liggande utanför huset och försvann under byggandet av vår nya storstuga, med modern standard (WC t ex). Storsalen är ju också vackert designad av professionell arkitekt, Bertil Schröder, som tog vid efter en annan Hellas-arkitekt, Bertil Berglind. Under sina upptäcksfärder hittade Bertil det som blev vårt Granby; han insåg ställets potential, och ritade bland annat in den ovan nämnda eldhärden.

I nuvarande storsal finns som bekant en TV-hörna. I takt med tidens gång, och IT-utvecklingen, skulle kanske den hörnan kunna få en ny funktion, med en “öppen spis” att samtala/koppla av vid (med beaktande av brandrisk, placering av släckningsutrustning, införande av rutinmässiga instruktioner - på olika språk - för användare/boende, osv).

Allt färre ser idag TV på konventionellt vis. Smarta telefoner och andra IT-produkter är på väg att ta över.
Utvecklingen torde fortsätta i den riktningen, samtidigt som mänskliga basbehov av värme och skydd kvarstår.

Ett ingrepp i storsalens arkitektur är förstås kostsamt och komplicerat. Är frågan likväl värd att utredas? Beslut på styrelsenivå?

-------------------
AKTUELLT KONTAKTPROBLEM...

Som framgår i nyhetsnotis, sänd av Hasse Carlsson, blev jag onsdag den 5/12 bestulen på min iPhone vars funktioner är spärrade.
Och: bland annat de södra förorterna har pga snö och vind, drabbats av flera strömavbrott. Mariannes och min stationära dators rätt nya skärm tycks därvid ha slocknat för gott.
Denna text sänds därför från “Pålamalmsdator”, med mobilt bredband.

Den som via telefon vill nå mig kan pröva 08-659 22 14, som efter att ha strejkat i veckan nu åter fungerar.
Det går också, som tidigare nämnts, även bra att pröva på Mariannes mobil: 070 – 787 41 26.

Onsdagen den 5/12 -12 | 21:39.
Postat av Hans Carlsson.
| Print | URL |
kontroll En olycka kommer sällan ensam ...

Vår informatör, Sverker Tirén, är för tillfället dubbelt drabbad: Efter strömavbrottet i måndags slocknade datorns internetuppkoppling. Imorse bestals han på sin iPhone i Tokyoträngsel på T-banan

Han återkommer i sin informationsroll så snart det är möjligt. Ring gärna på telefon 070-787 41 26 (Marianne Lagerlund)!

Tisdagen den 4/12 -12 | 14:37.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Inga Hellasveteraner i TV ikväll!

Som många noterat påbörjades i somras produktionen av ett avsnitt i SVT 1:s serie "Kan du slå en pensionär?"

Vid två dagar, på försommaren och eftersommaren, filmades och intervjuades det under åtskilliga timmar. I "finalen" tävlade två ovana ynglingar mot en av Hellasveteranerna, som "slog" de unga parlöpande tu på en 1,5 km:s bana; 13 minuter respektive 22. (Leonas Mockunas uppvisningslöpte stillsamt på 8 minuter "utom tävlan", och blev till och med intervjuad).

Ansvarig producent ska efter anmodan närmare motivera varför hela detta entimmesprogram i TV-serien slopades. Kanske berodde det på gott omdöme.
Och kanske ska vi i Hellas, och övriga OL-världen, tills vidare dra en lättnadens suck - för är det verkligen bra PR för modern orientering, att visa upp ett gäng gråa veteraner? Hur vänliga och raska de än är för sin ålder? Och att som huvudpersoner noga följa två muntra, och sympatiska ungdomar med trivselvikt? De som efter sex-sju veckors OL-träning, pinnade på riktigt bra men som strax "kom till alldeles fel jätteåker", som en av dem bestört utbrast, medan hans kompanjon i kampen suckade djupt: "Den där bruna pyttekullen! Jättesvår!" (punkthöjd tolv meter från körväg).

Vi som var med på nån ängshörna i somras kan om vi så vill nämna, när OL och TV kommer på tal, att "jodå, nog har man orienterat en hel del, och TV-filmad har man blivit, både en och två gånger. Men det där är inget att göra väsen av, det finns många bättre orienterare som TV kört med."

Måndagen den 3/12 -12 | 11:48.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Årsfesten flyttad till 2013

För säkerhets skull meddelas även här på nyhetsplats, att årsfesten (planerad till 8/12) är flyttad till slutet av januari (se Publikkontrollen).

Söndagen den 2/12 -12 | 02:08.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Hälsning från Leonas

Leonas (Mockunas) sänder en hälsning där han tackar för det snart gångna året, och en innehållsrik sommar i Sverige - utöver andra perioder här i samband med exempelvis 10MILA och 25manna.
Han vill nu gratulera Tanja, Årets Hellen 2012, och Irina Nyberg som ju tilldelades Elitstipendium (se under SUPPORTERFONDEN som återfinns via ovanstående rubrik LÄNKAR! Se även Publikkontrollen).
Leonas har också uppfattat att Irina gör viktiga insatser i tränings- och rekryteringsarbetet. Han skriver vidare att han är stolt över att vara medlem i Hellas Orientering, och han avslutar med en förhoppning om att klubbkamraterna kan få anledning att vara stolta över vad han själv kan prestera 2013 - han tänker göra allt han kan för att lyckas.