meny
HELLAS ORIENTERINGSKLUBB
En idrottsklubb med anor från 1899
meny
Kurs
MÅNADSPROGRAM
Öppna Månadsprogrammet online

» Träningsgrupper, rev. 180405
» Träningsgruppsanvisningar, rev. 160229

SOCIALA MEDIER

Hellas Orientering har även en sida på Facebook.
» Facebook

MEDLEMSUPPGIFTER

Ny adress/e-post/telefonnummer?
»

NYHETSSÖK & NYHETSARKIV

Sök med ord/fras i nyhetsarkivet.

Arkivet visar månadslänkar (1-12) per år.

2019:  » 1 2 3
2018:  » 1 2 3 4 5 6 7 8 10 11
2017:  » 1 2 3 4 5 8 9 10 11 12

» Visa/dölj tidigare år

TIRÉNS TIRADER - OMSTARTEN

Sverker Tirén slutade nyligen efter många år att blogga, men har nu fått inspirationen åter och ger sig i kast med en omstart.

» Tiréns Tirader - Omstarten

PUBLIKKONTROLLEN

Välkommen med dina åsikter och kommentarer.

Senaste inlägget: Lördag 16/3

"Agnes - instämmer i Jörgens hälsning, och önskar dig varmt lycka till i Västerås och en ny..."

» Besök kontrollen

NYHETER
Söndagen den 30/4 -06 | 12:08.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Herrarna topp 40

Det blev en 37:e plats för herrlaget på årets Tiomila. Det är väl ett rätt okej resultat, fast man hade nog väntat sig en aning mer trots allt.
Vann gjorde norska storlaget Halden SK efter en rafflande upplösning, med IFK Göteborg och Södertälje-Nykvarn, som avgjordes först på väg till sista kontrollen i princip.

Vad gäller våra löpares prestationer blir det för svårt och jobbigt att försöka analysera bara utifrån radiotider och växlingsplaceringar här hemma i stugan, så jag kör ett litet annat upplägg denna gång.
I stort kan man säga att det bara var en 3-4 av löparna som gjorde ett riktigt bra lopp eller klart godkänt.
För att göra nån sorts analys har jag tittat enbart på sträcktiderna, och jämfört dessa med den bästa på sträckan. Samt även mot genomsnittstiden för de tio snabbaste på sträckan. Detta för att få en lite mer rättvis bild om det är en eller ett fåtal som är överlägsna de andra på sträckan.
Procenten är för att lättare se hur mycket man tappat relativt längden på löptiderna. Dvs en som tappat två minuter på 60 minuters löptid, får bättre (lägre) procent än en som tappat två minuter på 30 minuters löptid.
Man får heller inte glömma bort att det är väldigt svårt att matcha de bästa tiderna när man ligger en bra bit ner i fältet, där tempot är ett annat.

I listan nedan presenteras i följande ordning:
Sträcka. Tid efter sträckbästa - Procent efter sträckbästa • Tid efter genomsnitt på tio sträckbästa - Procent efter genomsnitt på tio sträckbästa (vår löpare)

1. 0:27 - 0,53% • 0:18 - 0,35% (Mantas Rimkus)
2. 5:43 - 7,23% • 4:39 - 5,81% (Svajunas Ambrazas)
3. 7:23 - 19,95% • 5:49 - 15,06% (Vidas Armalis)
4. 6:13 - 6,09% • 4:41 - 4,52% (Donatas Stuglys)
5. 6:57 - 18,95% • 6:03 - 16,12% (Micke Nyberg)
6. 6:09 - 13,32% • 4:46 - 10,01% (Vaclac Komanec)
7. 5:57 - 13,87% • 3:11 - 6,97% (Max Ryabkin)
8. 8:36 - 25,60% • 7:24 - 21,28% (Calle Bohman)
9. 13:12 - 22,54% • 12:26 - 20,94% (Jan Sedivý)
10. 15:00 - 21,66% • 13:31 - 19,12% (Jan Procházka)

Som man kan se skötte sig Mantas med bravur. Donatas likaså på långa natten. Svajunas hade bra procentsiffror, trots ett ömmande knä. Max hade väldigt bra efter-tider, och mot genomsnittet var procenten bra. Hans höga procent mot sträcksnabbaste beror på att Emil Wingstedt, Halden, på denna sträcka var överlägset snabbast.

Andralaget kom tyvärr aldrig runt på ett godkänt sätt, då Edgaras redan i början på startsträckan tappade sin pinne och fann den aldrig åter.

Lördagen den 29/4 -06 | 18:04.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Damlaget femma på Tiomila!

Damerna gjorde en mycket bra insats och var med och tampades om de allra ädlaste medaljerna när sista sträckan skulle börja.

Det blev till slut en kanonbra femte plats efter att Tanja inte riktigt orkade, eller missade, att haka på de andra världsstjärnorna på slutsträckan. Hon gick ut samtidigt med Simone Niggli, Ulricehamn, och Emma Engstrand, Stora Tuna, och 4-5 lag till i kampen om platserna två och tre. I stor ledning gick Nydalens SK ut, och höll hela vägen in i mål till seger.

På startsträckan gjorde Jolanta ett stabilt lopp och växlade som 29:a, drygt 2 minuter efter, efter att ha tappat lite på slutet. Men en helt okej start.

Andrasträckan trycktes ihop lite i början, så Lotta plockade både platser och tid. Höll det sedan bra till nästa radio. Sedan hände något, eller om det var orken, som gjorde att hon tappade runt två minuter in till växeln.
Placeringen nu var 39, knappa 3 minuter efter.

Irina på den kortare ogafflade tredjesträckan gjorde ett riktigt kanonlopp, tredje bästa tid på sträckan, och växlade som 9:a, två och en halv minut efter. Det verkar som Irina kan springa fort hon.

Bäst placering efter växling stod Olga för, när hon efter ett topplopp för hennes del med, genom att växla som tvåa!
Hon hade sjätte bästa tid på sin sträcka. På denna sträcka säkrade Nydalen segern genom att gå ifrån med nästan tre minuter. Sedan var det sju lag inom 10 sekunder därefter, varav de flesta alltså hade topplöpare att skicka ut, precis som Tanja är för oss.

Stort grattis tjejer till denna utmärkta placering!

Andralaget gjorde också en väldigt bra insats, och var bara drygt 11 minuter från topp 100, när de sprang in på en fin 135:e plats. Man ska komma ihåg att detta lag i stort sett bestod av äldre och yngre löpare än i förstalaget . Bra jobbat!

1. Nydalens Skiklub, 3:34:01
2. Ulricehamns OK, 3:34:45
3. Stora Tuna IK, 3:36:43
4. Turun Suunnistajat, 3:36:56
5. SoIK Hellas 1, 3:37:34
135. SoIK Hellas 2, 4:32:56

Tisdagen den 25/4 -06 | 10:59.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Premiär för Elit & Senior

Nu äntligen finns det något litet trevligt att visa upp på vår sida över elit- och seniorlöpare. Det som låg där innan jag ersatte det med "kommer senare" var så inaktuellt och trist, men nu ska det nog vara lite trevligare att besöka.

Senare skall det tillkomma uppgifter om varje löpare, speciellt de utländska, så som "varför blev det Hellas?" och diverse meriter osv osv. Här får gärna alla bidra med info som de sitter på, samt även nyare/bättre kort på en del.

På denna sida finner man också det språklexikon som jag fixade till för några veckor sedan. Det kan vara bra att skriva ut och ha med sig till Tiomila, och våga sig på att prata med våra vänner som inte förstår svenska.

Elit & Senior-sidan finner du under rubriken Verksamhet i menyn här ovanför.

Söndagen den 23/4 -06 | 18:21.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Dubbelt Hellas på Skogsluffarnas tävling

Liutauras vann, och Jan Procházka var tvåa, i H21-klassen på Skogsluffarnas medeldistans idag. Segermarginalen var 36 sekunder. Jan i sin tur hade bara två sekunder tillgodo till tredjeplatsen.
Grattis till segern, Liutauras!

Jolanta kom tvåa i D21 efter Ieva Sargautyte, IFK Mora. Hon var dock nästan tre minuter efter. Vår fransyska, Capucine Vercelotti, gjorde en bra insats och blev femma.

Jan Retsloff gjorde premiär i sin nya klass H50 genom att bli trea. Nu är det bara att hålla sig på prispallen i framtiden också.

Söndagen den 23/4 -06 | 15:21.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Som en repris - Tanja tvåa idag med

Dagens långdistans på Elitserien nere vid Tibro blev en repris vad gäller Tanja. Dock var det andra runt omkring henne på prispallen idag.
Suverän vinnare, med över fyra minuter, blev Simone Niggli från Ulricehamns OK. Trea blev Emma Engstrand, Stora Tuna IK, som var över minuten efter Tanja.

I och med denna nya pallplats, och Engstrand bakom, så drygade hon ut i totalen med några poäng till.
Det är bara 3 (eller 4?) av 5 deltävlingar innan finalen som räknas, dvs att man som max kan ha 150 poäng med sig dit. Så Tanjas 138 poäng nu gör att hon ligger bra till inför finalen redan innan de två avslutande deltävlingarna, och bara kan förbättra det läget via en eller två vinster.

Stort grattis till framgångarna denna helg, Tanja!

Det jag skrev om 7 deltävlingar igår är på sätt och vis rätt. Men då Ultralång-SM (som var första tänkta deltävling) ställdes in så blir det nu bara 6 deltävlingar, varav den sista är den obligatoriska finalen.

Lördagen den 22/4 -06 | 19:05.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Pallplats igen för Tanja

Idag på medeldistansen på Elitserien i Tibro knep Tanja andraplatsen, efter segrande Kajsa Nilsson, Halden SK. Hon var 46 sekunder efter, och hade över minuten ner till tredjeplatsens Maria Bergkvist, IFK Mora, så det var rätt stor spridning där i toppen.
Men ett stort grattis återigen, Tanja!

Simone Niggli, Ulricehamn, en av förhandsfavoriterna, var ¤bara¤ fyra.

I och med dagens andraplats drygade Tanja ut rejält i totalledningen, speciellt i och med att inga av de andra i toppen från första tävlingen placerade sig riktigt bra idag.
25 poäng ner till tvåan Emma Engstrand, Stora Tuna IK. Varje delseger ger 50 poäng, sedan är det en fallande skala ner till 30:e plats som ger 1 poäng. Elitserien består av 7 deltävlingar.

Redan imorgon är det dags för nästa deltävling, då med långdistans igen.

Lördagen den 22/4 -06 | 13:47.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Både herr- och damlag topp 10 på Stigtomta

Damerna placerade sig bäst med sin åttonde plats, en placering bättre än herrarna, som helt logiskt då blev nionde lag i sin klass.

Jolanta gjorde en mycket bra startsträcka och kom in som trea, halvminuten efter. Sedan var det en stor lucka på nästan fyra minuter ner till nästa lag.
Att Inga på andrasträckan skulle tappa ett par placeringar och rätt mycket tid, 13 minuter på sträckbästa, var klart väntat med tanke på hennes form just nu. Inga växlade som nionde lag.
Lotta gjorde ett stabilt lopp, trots att hon tappade närmare 9 minuter på sträcksnabbaste, och plockade en placering till den slutliga åttonde.
En bra laginsats trots allt att bli topp 10 av 44 lag.

I herrklassen visade Mantas återigen sin klass som startman i och med att han blev sjunde man in, 1:40 efter. Det var dock en större lucka efter Mantas, och många rutinerade och välkända namn var en bit efter honom.
Micke hade tyvärr ingen bra natt vad det verkar. Att tappa 14 minuter på sträcksnabbaste på en så relativt kort sträcka som han hade är på tok för mycket. Placeringen nu var 19:e.
Liutauras på sista nattsträckan gjorde dock ett lopp av mer normalstabil klass. Dock inget topplopp, med dryga sju minuter efter sträckbästa, men det var ett par lag i en egen klass där. Samt att man inte får glömma bort att det är svårt att hålla tempo en bit ner. Plockade dock till placering 15.
Calle på första dagsträckan, med jaktstart efter nattsträckorna, gjorde ett lopp i klass med Liutauras kan man säga. Lite sämre dock, med nån minut extra i tidstapp och klart fler med bättre tid på sträckan. Plockade även han dock en placering, nu till 14:e.
Jan Sedivy gjorde en mycket bra fjärdesträcka. Runt sju minuter efter sträckbästa här med, men denne var i särklass så till nästsnabbaste var det bara två minuter och många av lagen i toppen hade sämre tid än Jan. Placeringen nu var 12.
På sistasträckan har jag inga tidsuppgifter, men man kan anta att Jan Prochazka gjorde ett bra lopp eftersom han plockade tre platser till den slutliga nionde platsen. Då det även var runt åtta minuter upp till denna plats innan start, så kan man dra slutsatsen att sträcktiden inte var något att skämmas för.
Vann tävlingen gjorde Södertälje-Nykvarn. 69 lag kom till start.

I övrigt vann Henrik Karlsson Nyberger startsträckan i motionsklassen idag. Grattis, Henrik!

Även Dangira gjorde bra ifrån sig och kom in som tvåa på startsträckan i D120, två och en halv minuter före Eva i förstalaget. Bra jobbat!

Torsdagen den 20/4 -06 | 13:01.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Lite kort från Tiomilarepet

Lotta och Tanja vann damernas långa klass, 30 sekunder ner till tvåorna från IFK Lidingö. Både Lotta och Tanja var rätt slitna efter helgens hårda tävlingsprogram, men en seger är en seger. Stort grattis tjejer!
Damerna hade mer parstafett än traditionella sträckor, där sammanlagda tiden sedan gav slutställningen (de två
"sträckorna" startade med 10 minuters mellanrum).
Jolanta Razaitiene i Hellas lag 2, tillsammans med Inga, var först in av dem som startade med ett litet försprång. Laget blev till slut fyra.

På herrsidans långklass gjorde Liutauras en mycket fin andrasträcka, tredje bästa sträcktid, och förde upp laget till en slutlig fjärdeplats efter att Maxim Ryabkin växlat som nia. På startsträckan i lag två gjorde Mantas Rimkus ett mycket bra lopp och växlade som trea, bara sekunder från sträckseger. Tyvärr slocknade Vidas lampa på sträcka två, så laget kunde inte fullfölja.
I kortklassen blev Calle och Micke femma, av 40 lag, så det är klart godkänt.

Att jag själv har träningsvärk idag efter min cykeltur fram och tillbaka till tävlingsplatsen är en helt annan historia.
Ett tips från mig till Johnny (eller annan tränare) är att nån gång köra nån form av backträning på gamla vägen som leder uppför Myrstugberget (Masmovägen). Ett rent litet helvete över 500 meter på cykel i alla fall.

Tisdagen den 18/4 -06 | 16:51.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Bild från segerpallen

Bilden till vänster här är från Tanjas seger på Eltiserien i Brösarp i måndags. Jag tänkte att vi kunde ha den där nån dag eller två. En större bild, både till skala och motiv, finns i bildarkivet i mappen ¤Elitserien Brösarp 06¤.

Tisdagen den 18/4 -06 | 11:40.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Bildgalleri från närtävlingen vid Granby

Ulla-Britt var som vanligt uppe med kameran och tog ett par bilder under gårdagen. Både på hellasfolk och övriga.

En direktlänk till detta galleri finns under resultatlänk vid Våra arrangemang. Annars kan man tassa in i Bildarkivet som vanligt, och där sedan välja mappen "Närtävling 06".

Måndagen den 17/4 -06 | 15:50.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Helt överlägsen Tanja

När det idag var dags för Elitserien tog Tanja direkt revansch efter missen på finalen av Sprint-SM i lördags.
Det blev nämligen en solklar seger på långdistansen, då hon var nästan två minuter före tvåan. Tävlingen skedde i trakterna av Brösarp.
Stort grattis till segern, Tanja!

Tvåa idag blev sprintmästarinnan Emma Engstrand, Stora Tuna IK, och trea blev Karolina A. Höjsgaard, Domnarvet GOIF. Inga dåliga skalper precis.

Med Tanja och Lotta i storform just nu, ser det ut att bli riktigt kul på Tiomila om knappa två veckor, om bara denna form håller i sig (eller kanske förbättras än mer).

Lördagen den 15/4 -06 | 20:08.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Lotta i form inför Tiomila

På dagens Måsenstafetten var Lotta Thureson-Giberg överlägsen på startsträckan. Över en minut ner till andra lag in i mål. Det bådar gott inför Tiomila. Grattis till sträcksegern, Lotta!
På andrasträckan gjorde Inga sin första rejäla comeback efter barnafödandet. Nästan sju minuter efter sträckans snabbaste, men trots det den tredje bästa sträcktiden. Tredje plats var även placeringen för laget efter dessa två sträckor.
På sistasträckan hade vi Emelie Lindgren, som gjorde kavledebut i så här pass stora sammanhang. Hon hängde inte med de allra bästa, som hade drygt 20 minuter bättre tid, men hon var långt ifrån sist på sträckan och tappade inte speciellt många placeringar. Bra kämpat måste man säga.
Laget slutade till slut på 7:e plats av 16 startande lag, vilket får anses helt okej med tanke på lagets förmåga vad gällde form och rutin just nu.

Herrarna blev icke godkända på sistasträckan. Det gjorde dock inte så mycket, eftersom placeringen just då inte var i närheten av toppen, efter att redan på startsträckan ha hamnat långt efter.

Lördagen den 15/4 -06 | 18:31.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Besvärligare final för Tanja

Det blev ingen medalj för Tanja idag när finalen på Sprint-SM avgjordes strax innan klockan 18.
Det blev en elfte plats, ganska exakt en minut efter segrande Emma Engstrand, Stora Tuna IK, efter att ha missat efter varvningen. Just vid varvningen, knappt halvvägs, hade hon sjätte bästa tid, ett tjugotal sekunder från bästa tid. Dock bara sju sekunder från Engstrand där, så att hon missade på andra halvan av banan är helt klart.

Lördagen den 15/4 -06 | 12:47.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Lätt kval för Tanja på Sprint-SM

Idag på förmiddagen avgjordes kvalet på Sprint-SM, som i år går mitt inne i Kristianstad.
Tanja hade inga som helst problem att ta sig vidare från sitt kvalheat. Hon var tvåa, och hade över minuten tillgodo på den person som var närmast att ta sig vidare till finalen.

Finalen avgörs i eftermiddag/kväll runt klockan 17-19, så vänta er en till rapport kort efter det. Intressant är att vare sig storstjärnorna Simone Niggli-Luder, Jenny Johansson eller Karolina A. Höjsgaard är med, vilket klart öppnar upp chanserna för Tanja att knipa en medalj.

Torsdagen den 13/4 -06 | 16:40.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll I stort sett snöfritt inför måndagen

Dagens väderleksrapport från Granby säger att det är näst intill helt snöfritt i skogarna kring Granby.
I och med denna säkra rapport finns det inga som helst bortförklaringar att inte komma och springa vår "tävling" annandag påsk.
Se inbjudan nere till vänster under Våra arrangemang.

Lördagen den 8/4 -06 | 11:51.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Regler för klubbmästerskap upplagt

Nu finns den första sidan under Stadgar & Regler upplagd. Det fick bli regler som gäller klubbmästerskap. Ett nog så viktigt instrument att rätta sig efter för arrangörerna.

Lite senare är det tänkt att även just klubbens stadgar ska finnas synliga där, samt regler gällande nålpoäng osv.

Stadgar & Regler finner du under menyvalet Klubbfakta.

Fredagen den 7/4 -06 | 20:10.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Nyheterna presenteras lite annorlunda

Som vana besökare säkert redan märkt, så har jag gjort ett par ändringar vad gäller hur nyheterna presenteras.
Tidigare var det 8 stycken på varje sida, och hela nyhetsdelen (aktiv nyhet+övriga rubriker) följde med när man scrollade. Nu har jag istället ändrat till 5 på varje sida och istället har satt "fast" rubrikerna oavsett hur långa nyheterna är.
Jag hoppas att detta ska göra det lite enklare att navigera, samt att det ser lite snyggare och trevligare ut nu när det finns mer plats för att presentera text på första nyheten direkt, utan att behöva klicka på något "läs mer" etc.

Onsdagen den 5/4 -06 | 15:33.
Postat av Fredrik.
| Print | URL |
kontroll Statistikarkivet uppdaterat

Jag har nu lagt in Dag-KM i statistikarkivet, trots att det inte är helt komplett vad gäller damsidan.
I samband med detta, då det nu finns fyra kategorier för tillfället, gjorde jag en liten introsida. På varje statistiksida sedan finns det en liten smidig meny för att lätt kunna hoppa mellan de olika sidorna.
Mycket nöje!