meny
HELLAS ORIENTERINGSKLUBB
En idrottsklubb med anor från 1899
meny
Kurs
MÅNADSPROGRAM
Öppna Månadsprogrammet online

» Träningsgrupper, rev. 180405
» Träningsgruppsanvisningar, rev. 160229

SOCIALA MEDIER

Hellas Orientering har även en sida på Facebook.
» Facebook

MEDLEMSUPPGIFTER

Ny adress/e-post/telefonnummer?
»

NYHETSSÖK & NYHETSARKIV

Sök med ord/fras i nyhetsarkivet.

Arkivet visar månadslänkar (1-12) per år.

2019:  » 1 2 3
2018:  » 1 2 3 4 5 6 7 8 10 11
2017:  » 1 2 3 4 5 8 9 10 11 12

» Visa/dölj tidigare år

TIRÉNS TIRADER - OMSTARTEN

Sverker Tirén slutade nyligen efter många år att blogga, men har nu fått inspirationen åter och ger sig i kast med en omstart.

» Tiréns Tirader - Omstarten

PUBLIKKONTROLLEN

Välkommen med dina åsikter och kommentarer.

Senaste inlägget: Lördag 16/3

"Agnes - instämmer i Jörgens hälsning, och önskar dig varmt lycka till i Västerås och en ny..."

» Besök kontrollen

NYHETER
Lördagen den 28/4 -07 | 17:45.
Postat av Fredrik Wicksell.
| English | Print | URL |
kontroll Damlaget vann Tiomila!!!

Efter växlingsplaceringarna 7, 10, 9, 6 och 1 blev det alltså väldigt oväntat en seger för damlaget på årets Tiomila ute i skogarna kring Gröndals motorstadion i Eskilstuna.
För om sanningen ska fram var det väl få som hade räknat med en pallplats i år, både bland konkurrentlagen och experter och inom klubben i sig. En topp 10-plats skulle ha varit klart godkänt.


Foto: Henrik Persson


I laget sprang Larissa Stanchenko, Capucine Vercelotti, Kristina Rybakovaite, Irina Petrova och Tanja Ryabkina. Och som växlingsplaceringarna ovan berättar om så var laget aldrig sämre än tionde lag, även om det ute på en del radiokontroller på ett par sträckor var sämre placeringar.

Larissa gjorde ett mycket bra och stabilt lopp och var med i tätklungan som växlade dryga en och en halv minut efter Paula Haapakoski från finska Koo-Vee på startsträckan.
Capucine på andra tappade ett par platser i början, men efter hand som sträckan fortlöpte plockade hon igen det hon förlorat. I mål var hon 2:20 efter ledande Aasne Fenne Hoksrud, från norska Nydalens Skiklub, på tionde plats. I detta stadie hade sju lag en ledning på nästan en minut till åttan och nian, som i sin tur var minuten före Capucine. Det hade alltså börjat spricka upp.

Tredjesträckan var rak och kort, vilket verkar ha passat tidigare hellenskan Inga Kazlauskaite, OK Linné, som handen i handsken. Hon var nämligen först in i mål på sträckan och täten var nu lite mer splittrad och bestod av sex lag inom en minut. Ett hopp ner på dryga två minuter till efterföljande klunga, där vår Kristina gjorde ett säkert lopp och höll ställningarna.

Fjärdesträckan såg ut att bli den sträcka som skulle börja fördela ut medaljplatserna inför den avslutande sträckan. Tre lag inom en halvminut, och sedan nästan två minuter till lag fyra. Vår Irina gjorde som övriga i laget inga uppenbara misstag och höll helt klart duglig fart och var inne som sexa, 3:35 efter då ledande Bækkelaget SK.

Det som gjorde att man dock inte kunde känna sig säker på att medaljerna var klara inför sista var att Ulricehamns OK, fjärdeplatsen, som vanligt hade världens bästa orienterardam på sista sträckan - Simone Niggli. Och då är två minuter ingen stor lucka. Men vad hade hänt vid första tv-kontrollen efter bara fyra kontroller - Simone(!) missar grovt och Ulricehamn är helt borta från guldstriden. Desto roligare var att vår världsstjärna Tanja och Kajsa Nilsson, Halden SK, hade gått som ett spjut ut dit och var fyra och femma och plockat in hela två minuter tättrion.
Inför nästa radio var de ikapp, och nu var det en kvintett som skulle göra upp om segern och övriga pallplatser. Via TracTrac-systemet (det där man via sändare på löparna kan följa dem i realtid på en virtuell karta) inför tredje radion kunde man se att Tanja (och Bækkelaget) hade en längre gaffling och var nu 22 sekunder bakom igen, med den avslutande helt raka biten på några kilometer.
När man som mest satt och väntade på att allt skulle avgöras på upploppet lite senare, så tog Tanja ett litet eget delvägval på väg till den näst sista, och vips hade hon fått en liten lucka. Nu var det bara att stå på för fullt resten av den sträckan och segern skulle vara klar om kontrollen plockades direkt. Och det var precis vad som skedde, för Tanja kunde sedan defilera in i mål med övriga lagmedlemmar. Fast att det gällde segern förstod hon först när hon såg kransgummen.
Tvåa blev Nydalens Skiklub och trea Bækkelaget SK.

OK Linné tog sin bästa placering någonsin på Tiomila genom att bli fyra, och där alltså Inga Kazlauskaite var starkt bidragande till det. Kul.

Ett stort stort grattis till segern, tjejer!

Och även om det redan börjat knorras, vad jag hört, en del om att det inte var en enda svenska i laget, så är segern absolut inget vi som klubb (och framförallt tjejerna i laget) ska skämmas för. För man får inte glömma bort att vi inte värvat en enda löpare, utan löparna har kommit till oss självmant under alla dessa år.

Onsdagen den 25/4 -07 | 11:53.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Stöd för folkbildning genom SISU

För att dryga ut klubbkassan kan man söka bidrag via SISU. Detta är något alla inom klubben kan och bör använda sig av. Här nedan finns det dels en lathund, men även den anpassade blanketten för klubben. Dessa filer finns alltid att tillgå via den nya undermenyn Dokumentbank i Arkivet, så man slipper leta upp denna nyhet varje gång.
Ta kontakt med Ann Storkitt, tror jag, om det är något du undrar över.

» Lathund
» Rapporteringsblankett

Söndagen den 22/4 -07 | 13:29.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Tanja upp i totalledning i Elitserien efter helgens tävlingar

Under den pågående helgen har det varit Elitserie-tävlingar i regi av OK Vilse 87 i trakterna av Jämshög.

Lördag
Lördagens långdistans slutade med en fjärdeplats för Tanja, 5:36 efter suveräna Simone Niggli från Ulricehamns OK, på en väldigt krävande bana över 10 km.

Redan till första radiokontrollen hade Tanja gjort ett par missar och var ikappsprungen av Helena Jansson, IF Hagen, som startade två minuter efter och som då var i en liten ledning över Simone. Tanja var där på sjunde plats. Dessa två, Tanja och Helena, höll sedan ihop resten av banan in mot mål i stort sett. Detta samarbete gjorde att Tanja var uppe på fjärde plats vid varvningen efter lite drygt halva banan, där nu Simone hade kopplat greppet med en klar ledning.

Vid andra radion var det nu en klar tredje plats för Tanja, men Dana Brozkova från Domnarvets GOIF gjorde två kanonsträckor kort där efter och var klart förbi vid förvarningen tio löpminuter senare. En sekund bakom Tanja hotade även Lina Persson, OK Skogsfalken.
Dana Brozkova gjorde sedan en grov miss in till mål på de runt 2:45 som det återstod om man sprang normalt, och Tanja var förbi. Dessvärre var även Lina Persson förbi Tanja och knep tredjeplatsen. Troligtvis var det orken som tog slut för Tanja där på slutet, för sträcktiden på upploppet exempelvis var en bit efter de andra i toppen.

1. Simone Niggli, 73:29
2. Helena Jansson, 77:10
3. Lina Persson, 78:43
4. Tanja Ryabkina, 79:05
5. Dana Brozkova, 79:21
33. Larissa Stanchenko, 94:24

I Elit 2, som tyvärr blev struken i efterhand pga att en kontroll satt fel, blev Irina sjua slagen med sex minuter. Glädjande var att knäskadan inte verkar vara någon skada alls, för om man tittar med bomfria tider med standardinställningarna i WinSplits så ser man att Irina faktiskt hade vunnit med över en och en halv minut. Alltså inget problem med löpningen denna dag.

Söndag
Söndagen bjöd på medeldistans, och återigen var Simone Niggli från Ulricehamns OK i en klass för sig på en bana som mätte 5,2 km. Denna dag tog sig dock vår Tanja upp på pallen via andraplatsen, slagen med 2:38 av Simone.

Liksom på långdistansen inledde Tanja med att vara en bit efter vid första rapporten, som nu kom efter lite drygt halva banan, efter att ha gjort en 2-minutersbom kontrollen innan och faktiskt varit i ledning några kontroller strax innan det. Nionde plats hade hon vid radion. Upp till en pallplats i det läget var det hela 1:12.

Men Tanja avslutade loppet bäst av alla skulle jag tro, ett par sekunder snabbare än självaste Simone Niggli, och var redan vid förvarningen uppe på pallen i en delad andraplats med Annika Billstam, OK Linné. Ett par sekunder efter var utmanaren från dagen innan, Lina Persson från OK Skogsfalken, men denna dag var Tanja starkast in från förvarningen, och knep andraplatsen med rätt klar marginal till slut.

1. Simone Niggli, 35:02
2. Tanja Ryabkina, 37:40
3. Annika Billstam, 37:49
4. Lina Persson, 37:50
5. Dana Brozkova, 37:52
39. Larissa Stanchenko, 45:07

Sammandraget
I och med helgens framgångar gick Tanja upp i totalledning i Elitserien när fyra tävlingar avgjorts. Dock är det så att eftersom man inför finalen enbart ska räkna 5 av 10 tävlingar och totalen just nu bygger på alla fyra, så gör det att Simone som redan har tre segrar men inte ställde upp i den andra deltävlingen hamnar efter trots att hon i praktiken egentligen ligger före.

Men ett stort grattis till helgens framgångar trots allt, Tanja!

Söndagen den 15/4 -07 | 16:49.
Postat av Fredrik Wicksell.
| English | Print | URL |
kontroll Silver för Tanja, endast en sekund från guldet, på Sprint-SM!

Foto: Josefin BengtssonFör två veckor sedan blev det en bronsmedalj för Tanja på Ultralång-SM. Denna helg blev det än bättre - silver, med klar vittring på guldet! Hon tog stryk med en liten ynka sekund mot Helena Jansson, IF Hagen. En enda sekund från att bli svensk mästarinna och första hellasdam sedan Christina Sjölanders glansdagar att kunna titulera sig det.
När det var nära guld måste man också påpeka att det var ytterst nära att det "bara" blev brons, eftersom då Kajsa Nilssson från FK Göingarna i sin tur var endast 2 sekunder bakom Tanja.

Vid den tidiga varvningen efter cirka en tredjedel av banan var Tanja på fjärde plats, 13 sekunder upp till då ledande Kajsa Nilsson och med Helena Jansson och Lena Eliasson, Stora Tuna IK, före sig.

Vid förvarningen åtta löpminuter senare var Lena Eliasson borta från medaljstriden. Guldstriden skulle nu avgöras med en avslutande långspurt mellan de övriga tre, där nu Tanja var trea två sekunder bakom Helena. Sedan vet vi hur det gick, men man kan alltså konstatera att Tanja var snabbast in från förvarningen runt 50 sekunder före målgång och tog en placering tack vare det.

Ett jättestort grattis till silvret, Tanja!

Larisa Stanchenko slutade på en 16:e plats, en och en halv minut efter segraren, efter att vid varvningen varit näst sist i och med sin 30:e plats där. Bra avslutning alltså.
Max Ryabkin blev 27:e man och slog fem löpare, och var drygt en och en halv minut efter segraren David Andersson, IK Hakarpspojkarna.

Söndagen den 15/4 -07 | 12:02.
Postat av Fredrik Wicksell.
| English | Print | URL |
kontroll Tre av fyra hellaslöpare till final på Sprint-SM

Nu på förmiddagen var det kval för Sprint-SM i form av traditionella heat där ett visst antal (olika beroende på klass) från varje heat går vidare till eftermiddagens final.

Av de fyra hellaslöpare som ställde upp gick tre vidare. Den enda som missade finalen var Irina Petrova, som måste ha missat rejält och var långt ifrån att klara en finalplats. Max Ryabkin var också nära att missa då han blev åttonde och siste man till final från sitt heat, men finalplatsen räddades med blott sju sekunder. Desto lugnare var det för Tanja Ryabkina och Larisa Stanchenko som var tvåa och femma i sitt heat där tio gick vidare.
Finalerna avgörs klockan 16:00.

Lördagen den 14/4 -07 | 16:38.
Postat av Fredrik Wicksell.
| English | Print | URL |
kontroll Lännasprinten gav ny seger för Roland på kort tid!

Foto: Fredrik WicksellDet blev en klar seger idag för Roland Eklund i H20-klassen när Lännasprinten avgjordes i skogarna strax söder om Länna.
Till skillnad från segern för några veckor sedan var Roland idag inte ensam i sin klass - 13 man till start. Och det blev en klar seger också, med över två minuter ner till närmaste man. Bortsett från kontroll två ledde han från start till mål. Alla rankade löpare som var med har dessutom bättre ranking än Roland, så detta får ses som en fin skalp.
Stort grattis till segern, Roland!

Onsdagen den 11/4 -07 | 12:20.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Nybörjarkurs i orientering!

Med start tisdagen den 8/5 och ytterligare fyra tisdagar därefter så arrangeras det en nybörjarkurs i Hellas regi vid Bagarmossens skola. Allt avslutas med ett två dagars helgläger ute på Granby.

Det är främst ungdoms- och juniorgänget som ligger bakom detta, men de tackar nog inte nej till att få lite hjälp, eller?

Jag ska fixa en snygg liten puffbanner att lägga ovanför kalendern i vänsterspalten, samt givetvis även inne på ungdomssidan.

» Infoblad för nybörjarkurs (Word)
» Infoblad för nybörjarkurs (PDF)

Torsdagen den 5/4 -07 | 08:58.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Ändringar i månadsprogrammet

Det har skett en del ändringar i månadsprogrammet rörande träningar och samling inför Tiomila. En del dagar har plockats bort, den 12:e och 26:e, medan det den 23:e istället har tillkommit en aktivitet (återkommer med mer info om denna senare).
Tiomilasamlingen har flyttats från den 26:e till den 25:e.

Onsdagen den 4/4 -07 | 09:12.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Resultat för Håkans 50-lopp upplagt

Nu finns det en fullständig resultatlista från Håkans 50 års-lopp i förra veckan.
Titta in på resultatsidan i Arkivet eller via direktlänken här nedan.

» Resultat

Söndagen den 1/4 -07 | 13:41.
Postat av Fredrik Wicksell.
| English | Print | URL |
kontroll Bronsmedalj till Tanja på Ultralång-SM

Tanja tog en skön bronsmedalj när Ultralång-SM avgjordes i trakterna av Jönköping. Långdistans har inte riktigt varit Tanjas melodi tidigare, men idag verkar orken ha varit bättre, om än rätt långt ifrån Simone Nigglis löpklass.
Simone Niggli, Ulricehamns OK, vann idag med över sex minuter ner till tvåan Lena Eliasson, Stora Tuna IK, och närmare tio minuter före vår Tanja Ryabkina på en bana som mätte runt 16 km.
Ett stort grattis till bronset, Tanja!

Ultralång-SM är även första deltävling i Elitserien, så en bra start även där för Tanja.