meny
HELLAS ORIENTERINGSKLUBB
En idrottsklubb med anor från 1899
meny
Kurs
MÅNADSPROGRAM
Öppna Månadsprogrammet online

» Träningsgrupper, rev. 180405
» Träningsgruppsanvisningar, rev. 160229

SOCIALA MEDIER

Hellas Orientering har även en sida på Facebook.
» Facebook

MEDLEMSUPPGIFTER

Ny adress/e-post/telefonnummer?
»

NYHETSSÖK & NYHETSARKIV

Sök med ord/fras i nyhetsarkivet.

Arkivet visar månadslänkar (1-12) per år.

2019:  » 1 2 3
2018:  » 1 2 3 4 5 6 7 8 10 11
2017:  » 1 2 3 4 5 8 9 10 11 12

» Visa/dölj tidigare år

TIRÉNS TIRADER - OMSTARTEN

Sverker Tirén slutade nyligen efter många år att blogga, men har nu fått inspirationen åter och ger sig i kast med en omstart.

» Tiréns Tirader - Omstarten

PUBLIKKONTROLLEN

Välkommen med dina åsikter och kommentarer.

Senaste inlägget: Lördag 16/3

"Agnes - instämmer i Jörgens hälsning, och önskar dig varmt lycka till i Västerås och en ny..."

» Besök kontrollen

NYHETER
Lördagen den 26/4 -08 | 18:35.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Damlaget precis utanför pallen på Tiomila

Trots att laget bara var 26 sekunder efter segrande Stora Tuna OK så blev det inte någon pallplats för Hellas damlag i år. Det blev istället den snöpliga fjärdeplatsen just utanför pallen. Så nära seger, men ändå "bara" fyra. Det är hårt. Men som tävlingen utvecklade sig för vår del (där vi inte var med i den översta toppen tidsmässigt förrän på slutet) är det en riktigt bra slutplacering, och visade att förra årets seger var långt ifrån bara en engångsföretelse grundat på massor av flyt.

På startsträckan gjorde Larisa Stanchenko ett stabilt lopp och växlade som 21:a, tre minuter bakom. Kanske nån halvminut för mycket för att vara perfekt, då det redan i det stadiet hade börjat spricka upp i olika grupperingar.

Capucine Vercelotti på andrasträckan förde upp laget till 11:e plats, trots halvminuten tappad vid växling. Dessvärre var att några av favoritlagen (som IFK Lidingö och OK Linné) nu var med i toppen, några minuter före oss, i och med att deras löpare hade runt 3-4 minuter bättre sträcktid än Capucine (som var 20:e på sträckan).

Mittensträckan var kort och rak, och här skulle inte så mycket tid tappas var det tänkt. Kristina Rybakovaite hade dock ingen kanondag även om hon höll sin placering, utan tappade två minuter till på täten. 3:27 tappade hon på den överlägset sträcksnabbaste Emma Dahlstedt, IFK Lidingö, som satte sitt lag i ledning med över två minuter. Hellas var nu 5:38 efter. Stora Tuna OK som bar ett stort favoritskap, och som alltså vann till slut, var i detta läge ytterligare 2:30 bakom oss.

Irina Petrova gjorde ett mycket bra lopp och var sjunde snabbast på fjärdesträckan och tog tillbaka de nyss tappade minuterna, samt växlade in laget som topp tio för första gången i och med växlingsplacering sex.

Gamla hellasbekanta Inga Kazlauskaite gick ut i ledningen för OK Linné på den sista sträckans dryga åtta kilometer ogafflat med någon minut till godo på de närmaste förföljarna från IFK Lidingö och Södertälje-Nykvarn. På väg in mot den första kontrollen, som var en långsträcka, hade tidsavstånden börjat tryckas ihop vad det verkade. Bakom hade även Stora Tuna OK:s löpstarka Lena Eliasson, som gick ut 34 sekunder bakom vår Tanja Ryabkina, börjat röra på sig rejält i och med bra ryggar (läs: Tanjas) att gå på i den öppna terrängen. Vid första radion var hon helt ikapp Tanja, som i sin tur också hade haft ryggar att gå på och bra fart på benen. Dessa två var nu fyra och femma, endast 1:25 efter trion ovan. Började bli riktigt spännande nu och stora flashbacks från förra årets seger, då utgångsläget och sträckans inledande utveckling var slående lika.
Intill varvning hade det dock hänt något. Tanja var nere på en placering runt tio igen och tappade lite tid, samtidigt som Lena Eliasson närmade sig tätlagen än mer på sin fjärdeplats. Där rök sista chansen till segern kändes det som med tanke på att det var ogafflat och de framför var så goda löpare. En stark forcering av Tanja på slutrundan bäddade trots det för en chans på pallen. Vid sista kontrollen var det sekundstrid mellan IFK Lidingö, Hellas och Bækkelaget SK om bronset. Klart bäst krafter och spurt hade Bækkelaget SK:s Guro Flatekval, som var snubblande nära att även hinna knipa silvret före Södertälje-Nykvarn.

Andralaget gjorde också en storstilad insats och blev 71:a.
Gabija Razaityte växlade som 82:a, 6 minuter bakom, på startsträckan.
Nastja Trubkina gjorde en mycket bra andrasträcka (enbart drygt minuten bakom Capucine på sträckan) och förde upp laget 31 platser till 51:a plats.
Eva Gustavsson hade det lite tyngre på den korta raka och tappade 10 minuter på de raskaste och växlade som 78:a, 16:30 efter täten.
Lotta Thureson Giberg tappade även hon tio minuter, men plockade upp till plats 69.
Tanja Mendel på långa sistasträckan tappade inte helt oväntat mest, speciellt när de största stjärnorna även springer den sträckan, och föll tillbaka två platser till den slutliga 71:a platsen.

Tredjelaget var lika bra utifrån sina förutsättningar och blev 184:e lag, drygt 70 minuter efter segrarna. I laget sprang (i ordning) Olga Zherdeva, Tanja Repina, Maria Wicksell, Emelie Lindgren och Maria Slepova.

Lördagen den 26/4 -08 | 10:27.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Äntligen Tiomila!

Nu är helgen större delen av orienteringsvärlden väntat på äntligen här. Det är alltså dags för Tiomila. I år är det Rosersbergs slott med omnejd som står som start- och målplats för tävlingen.
Hellas har ett ungdomslag, tre damlag och två herrlag med. På damsidan är vi som bekant försvarande segrare med förstalaget, som är identiskt med det som förra året lite överraskande tog hem segern.

Följa tävlingarna och stötta lagkamraterna gör man på det sociala viset genom att åka ut och leta upp vindskyddsplats nummer 124. Man kan även följa tävlingen på nätet, antingen via onlinerapportering vid radiokontroller och växling, eller att man beställer en kod för 60 kr (hela sändningen) och tittar via webb-tv som kräver inloggning. Det senare är jag dock lite osäker på om det kanske är för sent att beställa.

» 10MILA 2008:s hemsida

Ungdomar - Start 12.00


  Lag 1, nr 840
1.
2.
3.
4.
4,9 km
3,6 km
4,4 km
5,3 km
Mikaela Lindgren
Erik Berglund
Agnes Björk
Martin Ek


Damer - Start 15.00

  Lag 1, nr 1Lag 2, nr 238Lag 3, nr 239
1.
2.
3.
4.
5.
6,7 km
6,2 km
5,2 km
6,2 km
8,2 km
Larisa Stanchenko
Capucine Vercelotti
Kristina Rybakovaite
Irina Petrova
Tanja Ryabkina
Gabija Razaityte
Nastja Trubkina
Eva Gustavsson
Lotta Thureson
Tanja Mendel
Olga Zherdeva
Tanja Repina
Maria Wicksell
Emelie Lindgren
Maria Slepova


Herrar - Start 22.00

  Lag 1, nr 105Lag 2, nr 241
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
12,7 km
12,3 km
6,9 km
16,5 km
6,9 km
9,6 km
9,6 km
5,7 km
5,7 km
17,5 km
Giedrius Sabaliauskas
Svajunas Ambrazas
Vidas Armalis
Mantas Rimkus
Micke Nyberg
Paulius Kudriavcevas
Donatas Stulgys
Edgaras Voveris
Max Ryabkin
Vytautas Beliunas
Audrius Smilgius
Stefan Seo
Alexander Trempoltsev
Sergej Osipov
Sverker Tirén
Håkan Tärnrot
Peter Nyberg
Claes Ek
Hans Eriksson
Ilia Slepov

Onsdagen den 23/4 -08 | 15:20.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Bilder från testloppet inför Tiomila

Nu har jag lagt upp ett gäng av de bättre bilderna, mestadels porträtt kan man säga, i Bildgalleriet från gårdagens testlopp ute på Granby.
Mappen heter "Tiomila 08 Testlopp".

» Direktlänk till bildmappen

Tisdagen den 22/4 -08 | 14:41.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Mental uppvärmning inför Tiomila

Svenska Orienteringsförbundet skickade idag ut ett pressmeddelande enligt nedan.

Tiomilavinnaren Hellas ännu bättre i år
När anrika Stockholmsklubben Hellas i fjol vann damklassen i Tiomila var det en sensation. I år är läget annorlunda:
- Vi vill helst slå ur underläge, men det är klart att vi blir mer påpassade i år, och dessutom är laget bättre, lovar lagledaren Johnny Lundin.
Med fyra dagar kvar till Tiomila vid Rosersbergs slott utanför Sigtuna märks det vid Granby i Huddinge att det är något stort på gång. Just nu är klubbstugan fullbelagd, för precis som tidigare år har Hellas många öststatslöpare i lagen och de flesta bor, äter och tränar under förberedelsetiden med klubbstugan som bas.
Allt talar för att Hellas står på startlinjen på lördag eftermiddag, när damkavlen avgörs, med samma lag som i fjol.
- Vi har en test under tisdagskvällen och ett pass på onsdag, men jag räknar med samma fem tjejer, säger Lundin.
Det betyder i klartext Larisa Stanchenko, Capucine Vercelotti, Kristina Rybakovaite, Irina Petrova och Tanja Ryabkina, tre ryskor, en litauiska och en fransyska.
- Alla tjejer har utvecklats under året och vi måste självklart sikta högst upp. Så bra är laget, fastslår Lundin, och fortsätter:
- Tanja Ryabkina har varit hos oss i sex år och jag måste säga att jag aldrig sett henne bättre.
Det är ett besked som borde få andra avslutare i Tiomila att darra. Den ryska världsstjärnan var överlägset bäst på slutsträckan redan i fjol när hon var Hellas stora guldmakare.


En längre version av denna artikel finns att läsa på SOFT:s hemsida.
» Direktlänk till artikeln

Söndagen den 20/4 -08 | 12:44.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Damlaget tvåa på Stigtomtakavlen

Hellas favorittippade damlag blev tvåa med kraftig mersmak när Stigtomtakavlen idag avgjordes. Vann gjorde Stora Tuna OK med drygt tre minuter.

Larisa Stanchenko gjorde en mycket stabil förstasträcka och var 38 sekunder efter på femte plats. På den andra sträckans korta ogafflade bana tappade Irina Petrova fem minuter mot tätlagen efter två stora bommar och växlade som 21:a, 5:35 efter. Löpformen är det dock inget större fel på, då hon var snabbast i skogen efter missarna in mot växling.

Tanja Ryabkina visade klassen från sitt svåra utgångsläge och var sträcksnabbast med över minuten till välmeriterade Emma Engstrand från segrande Stora Tuna. Tack vare den kanonsträckan förde hon alltså upp laget till en finfin andraplats. Om hon gått ut med tätkontakt hade det kunnat innebära seger istället.

Söndagen den 20/4 -08 | 12:16.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Jesper terrängmästare

Foto: Fredrik WicksellI tisdags var det terräng-KM i Granby, vilket innebär löpning upp till Ormputten och tillbaka. Två varv för den långa banan och ett för mellanbanan. Korta banans löpare springer inte hela vägen upp till Ormputten innan de vänder.

Jesper Retsloff (bilden) var snabbast på den långa banan och blev klubbmästare. Han var nästan två minuter snabbare än Vidas Armalis och fem minuter före Sverker Tirén.

Larisa Stanchenko tog hem segern på mellanbanan före Olga Zherdeva och Tatiana Mendel.

Markus Berglund var först i mål via sin seger på den korta banan.

» Resultat

Söndagen den 13/4 -08 | 19:05.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Gubbseger på Rånässtafetten

Gubbarna i H65 sprang hem en överlägsen seger i dagens Rånässtafetten. Tvåorna OK Linné var över fem minuter bakom, och treorna Sigtuna OK nästan tio minuter efter.
I laget sprang Torbjörn Tirén, Johnny Lundin och Kenneth Berglund. Stort grattis till segern!

Fredagen den 11/4 -08 | 20:18.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Lekande lätt i Lettland

Förra helgen var det världsrankingtävlingar med tillhörande "vanliga" klasser i Lettland. Hellas var representerade av dels sådana som sprang i klubbens namn, men också av diverse utländska löpare som sprang för sina litauiska/ryska klubbar.

Och det gick väldigt bra kan man lugnt säga. Det blev tre totalsegrar (två tävlingar) och ett gäng delsegrar. Segrarna stod Tanja Ryabkina, Monika Armalyte och Micke Nyberg för. Stort grattis till er alla!

Tanja tog hem segern i D21E med riktigt meriterande motstånd i form av finskan Heli Jukkola och ryskan Julia Novikova. Irina Petrova blev sjua, och Kristina Rybakovaite blev tionde.
Monika vann överlägset i D10, med nästan fyra minuter ner till tvåan.
Micke vann med två minuter över vår egen Vidas Armalis, som i sin tur bara var tre sekunder bättre än trean, i klassen H40.
Sverker Tirén vann första dagen med över tio minuter i H60, men gjorde bort sig totalt/eller var trött dag två och blev bara totalfemma.

Mer fullständiga resultat för varje dag med splittider och så vidare finner man via länken här nedan.

» Officiella resultat

Onsdagen den 2/4 -08 | 09:13.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll April april...

Tisdagens nyhet om att en norsk landslagstjej var på väg till Hellas var givetvis ett aprilskämt. Några av er blev klart lurade, och kanske besvikna över att nyheten inte var sann, men så är det en dag som den ifråga.
Och vi ska väl vinna Tiomila oavsett, eller vad säger du, Johnny?