meny
HELLAS ORIENTERINGSKLUBB
En idrottsklubb med anor från 1899
meny
Kurs
MÅNADSPROGRAM
Öppna Månadsprogrammet online

» Träningsgrupper, rev. 180405
» Träningsgruppsanvisningar, rev. 160229

SOCIALA MEDIER

Hellas Orientering har även en sida på Facebook.
» Facebook

MEDLEMSUPPGIFTER

Ny adress/e-post/telefonnummer?
»

NYHETSSÖK & NYHETSARKIV

Sök med ord/fras i nyhetsarkivet.

Arkivet visar månadslänkar (1-12) per år.

2019:  » 1 2 3
2018:  » 1 2 3 4 5 6 7 8 10 11
2017:  » 1 2 3 4 5 8 9 10 11 12

» Visa/dölj tidigare år

TIRÉNS TIRADER - OMSTARTEN

Sverker Tirén slutade nyligen efter många år att blogga, men har nu fått inspirationen åter och ger sig i kast med en omstart.

» Tiréns Tirader - Omstarten

PUBLIKKONTROLLEN

Välkommen med dina åsikter och kommentarer.

Senaste inlägget: Lördag 16/3

"Agnes - instämmer i Jörgens hälsning, och önskar dig varmt lycka till i Västerås och en ny..."

» Besök kontrollen

NYHETER
Söndagen den 26/8 -07 | 23:25.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Resultat och sträcktider för Hellas tävling

Resultaten och sträcktiderna (nu fullständiga) finns upplagda på tävlingssidan.

» Tävlingssidan för Hellas tävling den 26:e augusti

Torsdagen den 23/8 -07 | 16:42.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Tanja sjua på långdistansen

Ryskan Tanja Ryabkina blev utan medalj även på långdistansen på VM i Ukraina.
En långdistans över nästan 12 km för damerna, så det var mer än bara springa rätt som hade stor betydelse denna dag. Orken tog nog ut sin rätt för en hel del i slutet av loppet, och kanske då speciellt psykiskt när man var inne och varvade för kartbyte med 12 minuter kvar och visste att man skulle ut på en liten slinga till.

Tanja var inte riktigt med i den allra översta toppen vid radio 1 redan efter cirka fem minuters löpning. 47 sekunder efter då ledande schweiziskan Simone Niggli på en tionde plats. Fransyskan Capucine Vercelotti och ryskan Larissa Stanchenko hade öppnat rätt svagt hit ut, med Larissa först på 39:e plats. Capucine bröt sedan tyvärr i samband med varvningen, då hon var långt efter (även radiokontrollen innan).

Radio 2 ville tyvärr inte fungera, så det dröjde närmare timmen innan man fick nästa rapport vid radio 3. Och på så lång tid kan det hända väldigt mycket och svårt att riktigt analysera om det är tempo eller missar som gör skillnaderna, utan tillgång till sträcktider.
Nu var finskan Minna Kauppi i topp, endast en sekund före landsmaninnan Heli Jukkola, med Simone Niggli på tredje plats dryga halvminuten efter. Tanja hade plockat några platser upp till sjätte plats, men däremot tappat rejält i tid och var nu över tre minuter bakom, och därmed rätt långt även från en medalj. Larissa avancerade till 16:e plats.

Vid radio 4/varvningen några minuter senare såg det ut att vara avgjort. Heli var nu ikapp Simone som hade startat två minuter före, samtidigt som Minna hade tappat hela 1:21 på så kort tid. Skulle bara Heli orka följa med Simone, som satte in en högre växel direkt vid varvningen, skulle segern vara klar.
Men vid målgången, dryga 10 minuter senare, hade Heli inte orkat följa med riktigt.
Nu gjorde det inte så mycket, eftersom hon fortfarande hade Simone på tryggt avstånd tidsmässigt vad gällde guldet. Däremot hade Minna avslutat riktigt starkt, och tro det eller ej men det blev delad seger på ett lopp runt 12 km med individuell start!
Snacka om dramatik.

Resultat
1. Heli Jukkola, Finland - 1:20:17
2. Minna Kauppi, Finland - 1:20:17
3. Simone Niggli, Schweiz - 1:21:48
4. Anne Margrethe Hausken, Norge - 1:23:19
5. Marianne Andersen, Norge - 1:23:47
6. Hanny Allston, Australien - 1:24:17
7. Tanja Ryabkina, Ryssland - 1:25:56
8. Lena Eliasson, Sverige - 1:26:13
9. Lea Mueller, Schweiz - 1:27:34
10. Seline Stalder, Schweiz - 1:29:28
15. Larissa Stanchenko, Ryssland - 1:31:03
     Capucine Vercelotti, Frankrike - DNF

Onsdagen den 22/8 -07 | 11:01.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Ingen medalj för Tanja

Alldeles nyss avgjordes medeldistansfinalen på VM i Ukraina. Många klubbtummar hölls nog för ryskan Tanja Ryabkina, som imponerade i måndagens kval, om en framskjuten placering och gärna upp på prispallen. Tyvärr blev det bara det första i och med att hon slutade på sjätte plats.

Fram till den första radion efter knappt halva den slutliga löptiden var det mycket svår orientering, med mycket grönt och annat stök. Sådana problem brukar passa Tanja, men denna gång blev det tvärtom kan man säga. Redan där var hon nästan tre minuter efter ledande schweiziskan Simone Niggli, och över en och en halv minut upp till en plats på pallen. När det senare blev lite lättare var det i princip omöjligt att plocka in tid och avancera.
Vann gjorde inte helt oväntat Simone Niggli efter att ha varit i ledning från start till mål, och på andra halvans slutdel drog ifrån till en klar seger med över en minut ner till tvåan Heli Jukkola från Finland.

Fransyskan Capucine Vercelotti var relativt bra med fram till den andra radiokontrollen, men en stor miss på runt fyra minuter på väg till nästa gjorde att hon föll ner många placeringar och slutade på 28:e plats.

Resultat
1. Simone Niggli, Schweiz - 32:13
2. Heli Jukkola, Finland - 33:18
3. Marianne Anderson, Norge - 34:14
4. Minna Kauppi, Finland - 34:17
5. Helena Jansson, Sverige - 35:01
6. Tanja Ryabkina, Ryssland - 35:28
7. Emma Engstrand, Sverige - 36:19
8. Radka Brozkova, Tjeckien - 37:45
9. Paula Haapakoski, Finland - 38:03
10. Merike Vanjuk, Estland - 38:39
28. Capucine Vercelotti, Frankrike - 44:18

Tisdagen den 21/8 -07 | 20:42.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Startlista till vår tävling upplagt

Nu finns det en startlista upplagd på arrangemangssidan för vår tävling.
Denna sida finner du under just Arrangemang i huvudmenyn här ovanför.
Eller just nu på denna länk nedan.

» Arrangemangssida för tävlingen den 26/8

Måndagen den 20/8 -07 | 12:02.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Tanja imponerade i medeldistanskvalet

Precis som igår hamnade ryskan Tanja Ryabkina idag i samma kvalheat som suveräna schweiziskan Simone Niggli och finskan Minna Kauppi, och nu även med duktiga Emma Engstrand från Sverige, när det var dags för medeldistanskvalet i VM i Ukraina.

Medeldistansen är nog Tanjas bästa distans, där orienteringskunnandet har en stor betydelse och där fart och uthållighet i löpningen ofta kommer i andra hand. När det nu också visade sig vara mycket svårt pga massa grönområden, så verkade detta passa som handen i handsken för Tanja. Hon vann det svåra heatet med 17 sekunder före Simone Niggli, som gjorde en rätt stor bom skall tilläggas, och närmare 40 sekunder till Emma Engstrand. Ser bra ut inför onsdagens final, Tanja!
I samma svåra heat hamnade även fransyskan Capucine Vercelotti, men hon gjorde ett mycket bra lopp idag och blev runt 4-5 någonting och tog sig lätt till final.

En som tyvärr missade finalen var unga litauiskan Kristina Rybakovaite som var rätt långt ifrån i sitt heat. Där kan det ha varit de svåra grönområdena som ställde till det.

Söndagen den 19/8 -07 | 18:05.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Dubbelsegrarna i H35 fortsätter

För en vecka sedan vann Vidas Armalis före Micke Nyberg på Järladubbeln i klassen H35. Idag var det dags igen när Synsamdubbelns långdistans gick av stapeln.
Calle Bohman vann med 19 sekunder före Vidas. Med denna form som grabbarna visar upp just nu är det synd att inte DM-kavlen avgörs inom de kommande dagarna, för det hade kunnit bli riktigt bra det.
Stort grattis till segern, Calle!

Söndagen den 19/8 -07 | 12:04.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Alla Hellas-bekanta vidare från helgens VM-kval

Från gårdagens sprintkval och denna morgons långdistanskval har alla "våra" damer som var med gått vidare till finalerna.

Ryskan Larissa Stanchenko och litauiskan Kristina Rybakovaite fixade sprintkvalet igår, där Kristina levde lite farligt med bara runt 10 sekunder till godo i sitt heat. Larissa gick däremot lätt vidare.

På dagens långdistanskval var det Larissa som spelade med relativt små marginaler. Även om det var över 3 minuter ner till platsen precis utanför finalen, så har hon nog en hel del att tacka för att hon hamnade i det svagaste heatet. Hennes tid hade varit långt ifrån finalplats (de 15 bästa i varje gick vidare) i de två andra heaten. I samma heat som Larissa sprang fransyskan Capucine Vercelotti in på en nionde plats och tog sig ganska säkert till final.
I det allra tuffaste heatet, med bland andra schweiziskan Simone Niggli och finskan Minna Kauppi, blev ryskan Tanja Ryabkina trea efter just de nyss nämnda. Totalt sett, iofs lite svårt att jämföra eftersom heatbanorna inte är exakt samma, hade hon även där tredje snabbaste tid, så det lovar gott. Men hon var hela tre minuter efter Simone på samma bana idag, så till finalen måste tempot ökas på lite mer.

Lördagen den 18/8 -07 | 10:07.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Micke gästskribent för Dagens Nyheter under VM

Idag inleds VM i Ukraina med sprintkval, och sedan håller tävlandet på i en dryg vecka. Hellas har ett antal löpare på plats, representerande sina respektive nationer givetvis, men klart intressant även för oss som klubb. Vi har även en skribent på plats, då Micke Nyberg är där och rapporterar för DN:s räkning.

I gårdagens DN fanns det två inför-reportage som hade Mickes namn längst ner efter texterna. Har man inte tillgång till DN i pappersformat kan man alltid tassa in på nätet och läsa. Ett tips är också att tacka DN för dessa texter och ge positiv feedback, så att det kanske sker oftare att personer som själva lever med sporten är dessa som får vara med och rapportera, även det oftare än vad som brukar vara fallet.

Direktlänkar till de två reportage som just nu publicerats:
» Orienteringen ute ur skogen
» Emil Wingstedt hopp i sprint

Är man glömsk av sig och rädd för att missa några intressanta reportage om vår sport i DN, då kan man anmäla sig till en automatisk nyhetsbevakningstjänst som de har.
Där kan man välja vilket nyckelord, t.ex "orientering", man är intresserad av att läsa nyheter om. Sedan knappar man in sin adress, och får då ett mejl varje gång det finns nyheter som matchar nyckelordet.
» DN:s nyhetsbevakning (med orientering som nyckelord)

Tisdagen den 14/8 -07 | 11:01.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Obs! Den 18:e är sista anmälan till Hellas tävling. Inte 14:e

I StOF-Nytt står det att sista anmälningsdag är den 14:e för vår tävling, men det är den 18:e som gäller. Det finns alltså fortsatt tid att hinna anmäla sig för ordinarie pris.
Ta chansen, innan hösten med regn och rusk kommer, att springa i bra väder.

Söndagen den 12/8 -07 | 19:23.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Två segrar för Vidas under helgen

Järladubbeln verkar ha varit som gjord för Vidas Armalis, för det resulterade i två segrar i klassen H35. På lördagens långdistans vann han med 2:42 över vår egen Micke Nyberg efter att ha varit i ledning från start till mål.
Idag på medeldistansen blev det klart jämnare, och Vidas var till och från ledare, och först sista minuterna av loppet tog han åter ledningen och behöll den för gott. Tiden ner till andraplatsens Erik Kropf, Gustavsbergs IF, blev 23 sekunder.
Stort grattis till segrarna, Vidas!

Roland Eklund besegrade sin enda motståndare i H18 med över sex minuter, och tog följdaktligen även han en seger. Grattis, Roland!

Julius Armalis hade det tuffare i U1 med flertalet motståndare, men hann vann trots det med 3:40 ner till näste man. Stort grattis, Julius!
I samma klass blev Monika Armalyte, Markus Berglund och Lisa Eriksson fyra, femma och sexa. Starkt jobbat.

Torsdagen den 9/8 -07 | 20:40.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Utbildning i Sportident-systemet

Måndagarna den 27/8 och 3/9 kommer Anders Forsander att hålla i en utbildning i Sportident-systemet på Granby med start klockan 18:30.

Syftet med utbildningen är att flera av oss andra ska behärska systemet, så att vi kan använda det mer på träningar och mindre tävlingar så som sommarserien/vinterserien och dylikt. Givetvis är det också bra om fler kan rycka in på datorsidan vid våra större arrangemang vid förhinder eller sjukdom etc på de just nu mest kunniga.
Därför vore det bra om representanter från flertalet träningsgrupper kunde närvara på denna utbildning.