meny
HELLAS ORIENTERINGSKLUBB
En idrottsklubb med anor från 1899
meny
Kurs
MÅNADSPROGRAM
Öppna Månadsprogrammet online

» Träningsgrupper, rev. 180405
» Träningsgruppsanvisningar, rev. 160229

SOCIALA MEDIER

Hellas Orientering har även en sida på Facebook.
» Facebook

MEDLEMSUPPGIFTER

Ny adress/e-post/telefonnummer?
»

NYHETSSÖK & NYHETSARKIV

Sök med ord/fras i nyhetsarkivet.

Arkivet visar månadslänkar (1-12) per år.

2019:  » 1 2 3
2018:  » 1 2 3 4 5 6 7 8 10 11
2017:  » 1 2 3 4 5 8 9 10 11 12

» Visa/dölj tidigare år

TIRÉNS TIRADER - OMSTARTEN

Sverker Tirén slutade nyligen efter många år att blogga, men har nu fått inspirationen åter och ger sig i kast med en omstart.

» Tiréns Tirader - Omstarten

PUBLIKKONTROLLEN

Välkommen med dina åsikter och kommentarer.

Senaste inlägget: Lördag 16/3

"Agnes - instämmer i Jörgens hälsning, och önskar dig varmt lycka till i Västerås och en ny..."

» Besök kontrollen

NYHETER
Torsdagen den 27/8 -09 | 19:03.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Bilder från Pålamalm

Nu finns det bilder upplagda från söndagens hellasträff i Pålamalm, där Sverker och Marianne hade bjudit in till lunch och naturslinga. Fotografen är Ulla-Britt Berglund.
Bildmappen heter "Pålamalmträff 09" och återfinns givetvis i bildgalleriet.
När tid finns så skall beskrivningar och fotograf läggas till för varje bild som vanligt, men tills vidare vägleder nog filnamnet de allra flesta om vad bilden föreställer.

Söndagen den 23/8 -09 | 19:24.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Summering av Naturslingan med mera, Pålamalm

Marianne och jag tyckte att det var verkligt roligt att så många kom till Pålamalm idag! Och med gott humör tog sig an den delvis fysiskt krävande slingan (som Errols gps påstod bara vara knapp 3 km, men hur många höjdmeter fick ni ej kämpa med...).
Varpå följde lunch och även OL-träning för somliga pigga ben, samt bad - för dem som imponerande nog trotsade lite kraftiga vindar nere vid badudden.

Tack vare Torbjörn bjöds ju nog så knepiga frågor runt naturslingan - meningen var nu inte att tävla utan att öka kunskapen om den natur vi forcerar på tävlingar, i regel obekymrade om vad slags liv spm pågår där i mark och buskage...
Någon enstaka fråga var väl på gränsen till slamkrypare (den om ormar på tomten, kanske?). Och en fråga som gällde avståndsbedömning lyckades ungefär hälften av er inte se - ni gick inte fram för att njuta av vyn över sjön, och därmed blev fråga 10 utanför summeringen, även om vissa hedersomnämnande görs nedan.

De frågor som de allra flesta klarade av gällde t ex varför ungträn knäckts (av snö som frusit och där stammens båge till slut brutits), liksom frågan om balarna som låg vid ängen, och den intressanta fågel som är förhållandevis vanlig i Pålamalm (Nattskärra) - och så visste nästan alla att det är råbocken som fejar sina horn intill exempelvis en tallstam (med spår på marken också).

Så här ser summeringen ut - och åter: detta var ingen tävling utan en liten naturlektion, som ju Torbjörn muntligen fyllde ut på sitt kunniga vis:

Anders W 11 rätt
Ander Th 11 rätt, då inkluderande rätt avståndsbedömning (vi får väl ge plus för att han såg frågan... Det är ju viktigt att ha korplgluggarna öppna vid OL!)
Eva: 9 rätt och rätt avståndsbedömning, liksom
Fredrik: 9 rätt och rätt avståndsbedömning.
Errol: 9 rätt
Isak: 9 rätt - bravo, unge man!
Ulla-Britt: 8 rätt
Maggan: 8 rätt
Kenneth: 7 rätt
Tommy W: 7 rätt
Blenda: 7 rätt (bravo - en av de allra yngsta deltagarna)
Hanne/Jörgen: 7 rätt
Calle: 7 rätt
Frej: 6 rätt (bra med tanke på att han springer för Österåker OK)
Wanja: 6 rätt (starkt att klara den delvis tuffa terrängen!)
Hilda ev. med aningens hjälp av Lisa: 3 rätt

Rolf och Kristina anlände lite för sent för att deltaga i slingan, men kommer igen - kanske nästa år, om intresse föreligger.

Åter: Stort tack för visat intresse och gott humör under dagen!
Sverker o Marianne

Söndagen den 16/8 -09 | 19:00.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Fin insats vid Midnattsloppet

I envist strilande regn gjorde 26 hellener en viktig funktionärsinsats vid Midnattsloppet. Varje funktionär innebär att sektionen kan debitera 300 kr, vilket innebär att Hellasgänget igår, som höll till vid Fjällgatan, såg till att kassan förstärktes med 7800 kr.
Mycket välkomna slantar, som vi knappast hade fått utan Åkes sedvanliga insats som trofast samordnare och ledare vid detta evenemang. Bra jobbat!

Söndagen den 16/8 -09 | 11:58.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Irina enkelt vidare från medeldistanskvalet i VM

Irina Nyberg, som tävlar för Ryssland, gick i förmiddags enkelt vidare från kvalet på medeldistansen när första tävlingsdagen av VM i Ungern inleddes. Hon var fyra i sitt kvalheat, drygt en och en halv minut efter Marianne Andersen från Norge, med mycket god marginal ner till sista kvalplatsen.
Av övriga hellasbekanta så gick fransyskan Capucine Vercelotti också vidare genom att bli tionde tjej i sitt heat. Däremot hade litauiskan Kristina Rybakovaite ett misslyckat kval och var långt efter.
Finalen avgörs på onsdag.

Onsdagen den 12/8 -09 | 10:54.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Vidas vann Stigfinnarnas nattcup

Vidas Armalis, 43 år, vann H 35-klassen vid Stiginnarnas nattcup igår med nästan elva minuters marginal. Vidas gjorde ett felfritt lopp med undantag för en enda sträcka där han tappade greppet en stund, men läste in sig.
Rolf Skoglund var den ende som kunde ge Rune Rådeström en match i H65 - Rolf kom 2:a, mindre än minuten bakom suveräne Snättringelöparen.
Som vanligt bjöd Lennart Stenberg på utslagsgivande banor, med start vid gölen Ormputten och med slingor som skulle tas i en viss ordning - skärpning krävdes snart sagt varje meter.
Även om tävlingen är krävande så är det synd att inte fler lockas att ställa upp - arrangemanget är värt betydligt fler deltagare!

Torsdagen den 6/8 -09 | 20:16.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Öppet hus med Naturslinga - och ridning?! - vid Pålamalm

Alla hellener välkomnas till Pålamalm söndag den 23 augusti. Den dagen är tävlingsfri för distriktet (men Turebergs medeldistans på lördagen), och vi inbjuder därför till Öppet hus vid Pålamalm, Råbyvägen 3-5.

Samling klockan 11, och därefter Naturslinga med varierande längd (preliminärt ca 6 och 3,5 km) med lärorika frågor att besvara längs stigen (Torbjörn Tirén delar med sig av sina kunskaper).

Därefter lunch och fika till självkostnadspris för vuxna, gratis för dem under seniorålder - och bad i Stora Skogssjön om vädret lockar till det. Sedan olika lekfullare inslag: kubb, pilkastning, luftgevär, badminton med mera. Även chans till OL-träning.

OCH: OBS nytt sedan inbjudans första version: Tack vare Anders Winald, och Inger och barn, finns det ganska goda chanser att de som törs får chans att pröva HÄSTRIDNING.
Det kan inte garanteras bli av, men det lutar åt att så blir fallet. Så ni som tycker att det börjar bli tjatigt att ta sig fram på egna ben, kom och rid!

Dagen är samtidigt en fortsättning på det ungdomsläger som inleds direkt efter Turebergs tävling, med övernattning i småstugor och tält om så skulle behövas.

Föranmäl dig senast torsdag den 20 augusti till undertecknad så att vi kan beräkna mat med mera:
sverker.tiren@bredband.net
eller på telefon (obs nytt mobilnummer):
070 - 4412 496

Vägbeskrivning:
Huddingevägen förbi Flemingsberg, och efter ca 1 km till vänster vid första rödljuset, vid viadukten över järnvägen.
Följ skyltar mot Tungelsta, till Rikstens gård. Fortsätt sedan landsvägen 5 km söderut - då dyker det upp en mindre gul skylt Pålamalm, in till höger. Följ den asfalterade vägen uppe på åsen, betrakta era fordon som behöriga (åk inte nerför backen!).
Inne i stugområdet är det bara att åka rakt fram tills första chansen att svänga höger - gör det; då är man på Råbyvägen - och nr 3-5 ligger på höger sida.

Varmt välkomna!
Sverker

Onsdagen den 5/8 -09 | 11:52.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Hellaskvartett och Maggan i topp vid Stigfinnarcupen

Micke Nyberg, Vidas Armalis, Calle Bohman och Irina Nyberg - det var tätkvartetten vid Stigfinnarcupen, som för fjortonde året i rad avgjordes vid Linneaberg på tisdagskvällen. Och Maggan Andersson vann en meriterande seger i D55 före Järlas duktiga Lena Jansson - grattis!

H40-löparna Micke och Vidas, liksom D21-elitsenioren Irina, sprang i hårdaste H35-klassen. Bra formbesked, även om Calle antydde att löpförmågan kan spetsas något.

Bland övriga resultat kan nämnas Torbjörn Tiréns 5:e placering i H65.

Lennart Stenberg hade som vanligt strängat fina banor med legendomspunna gölen Ormputten som startpunkt, och med en viss punkt som "bo", dvs en kontroll som löparna besökte sammanlagt fyra gånger, med olika slingor att avklara däremellan i skiftande turordning - vilket garanterar god spridning.
Kommande tisdag avgörs nattetappen av cupen, och då räknas också de sammanlagda resultaten.

I Lennart Stenbergs hälsningsord till deltagarna erinrade han om den i vintras bortgångne Johnny Lundins trofasta närvaro vid Stigfinnarcupen; Lennart uttryckte saknaden efter vår kämpe och orienterarkamrat.