meny
HELLAS ORIENTERINGSKLUBB
En idrottsklubb med anor från 1899
meny
Kurs
MÅNADSPROGRAM
Öppna Månadsprogrammet online

» Träningsgrupper, rev. 180405
» Träningsgruppsanvisningar, rev. 160229

SOCIALA MEDIER

Hellas Orientering har även en sida på Facebook.
» Facebook

MEDLEMSUPPGIFTER

Ny adress/e-post/telefonnummer?
»

NYHETSSÖK & NYHETSARKIV

Sök med ord/fras i nyhetsarkivet.

Arkivet visar månadslänkar (1-12) per år.

2019:  » 1 2 3
2018:  » 1 2 3 4 5 6 7 8 10 11
2017:  » 1 2 3 4 5 8 9 10 11 12

» Visa/dölj tidigare år

TIRÉNS TIRADER - OMSTARTEN

Sverker Tirén slutade nyligen efter många år att blogga, men har nu fått inspirationen åter och ger sig i kast med en omstart.

» Tiréns Tirader - Omstarten

PUBLIKKONTROLLEN

Välkommen med dina åsikter och kommentarer.

Senaste inlägget: Lördag 16/3

"Agnes - instämmer i Jörgens hälsning, och önskar dig varmt lycka till i Västerås och en ny..."

» Besök kontrollen

NYHETER
Måndagen den 24/9 -07 | 09:15.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Calle och Eva klubbmästare

På gårdagens Dag-KM vid Velamsund korades Calle Bohman och Eva Gustavsson till klubbmästare i strålande solsken. Stort grattis, Calle och Eva!

Calle vann bana AB (för få anmälda till bana A gjorde att klasserna slogs ihop) med över tre minuter ner till Vidas Armalis. Hannes Tirén sprang hem Dojjan efter att ha varit ute i närmare 110 minuter. Härligt, Hannes!
Eva var bästa dam på bana C efter att ha slagit Åsa Romson med dryga tre minuter.

På bana D var Margareta "Maggan" Andersson endast tre minuter ifrån att slå alla gubbarna. Hur hade Johnny hanterat ett sådant scenario? Starkt jobbat, Maggan.

» Resultat

Söndagen den 16/9 -07 | 22:41.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Emelie segrade i sundbybergssumpen

När Sundbybergs IK idag arrangerade Sumpslitet tog Emelie Lindgren en seger i D18 med närmare 14 minuter ner till Ida Engström, Lerums OK. Det var iofs bara dessa två som fick en tid, då den tredje deltagaren i klassen tyvärr blev icke godkänd.
Grattis till segern i alla fall, Emelie!

Lotta Thureson Giberg är på gång igen. Både på gårdagens tävling på Lovön och idag blev det andraplats i klassen D35. Starkt jobbat!

Söndagen den 9/9 -07 | 19:06.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Segrar och finfina placeringar på stafett-DM

Foto: Marianne LagerlundDet blev idag två klassegrar när stafett-DM avslutade denna DM-helg. Segrarna togs av gubbarna i H210 (bilden här bredvid) och av ungdomarna i U16.
I den senare klassen blev det även en mycket bra tredjeplats via det andra hellaslaget. Tredjeplats blev det även för herrarna i H120. Alldeles precis utan för pallen i sin klass var gubbarna i H180.

Johnny Lundin var klart först in på startsträckan i H210, och sedan förvaltade Bo Winald och Jonas Ernfridsson denna placering hela vägen till målsnöret. Bosse gjorde för övrigt en riktigt bra sträcka och Jonas hade inga problem att hålla undan. Segermarginalen blev över fyra minuter ner till Järfälla OK. Stort grattis, gubbar!

Ungdomarna hade det betydligt svårare att knipa guldet. Michaela Lindgren gick ut 13 minuter bakom ledande lag efter att Anna Malmenlind först växlat som nionde, och där sedan Lisa Wikström förde upp laget till femte plats via en mycket bra mittsträcka.
Men Michaela hade uppenbart spring i benen idag, samtidigt som ledaren, som senare slutade tvåa, Skogsluffarnas OK nog gjorde några bommar. Stort grattis, tjejer!
Det andra hellaslaget, som alltså slutade trea, med Therese Granath och Madelene Wikelind växlade ut Agnes Björk på tredjeplats, då endast tre sekunder före vårt vinnande lag. Starkt jobbat!

Vidas Armalis gjorde en mycket bra slutsträcka i H120 och förde upp laget från en tolfteplats, nästan fem minuter bakom, till tredjeplatsen, endast 14 sekunder från segrande OK Ravinen.

Lördagen den 8/9 -07 | 09:41.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Sverker distriktsmästare på natten

Igår kväll avgjordes natt-DM vid Velamsund, i regi av Gustavsbergs OK, och det blev en hel del fina placeringar för våra hellener. Natt verkar passa somliga bättre än dag.

Sverker Tirén sprang hem segern i H60 efter att ha slagit räven Rune Rådeström, Snättringe SK, med 40 sekunder. Han tog ledningen direkt från start och höll den halva loppet, innan ett par missar gjorde att Rådeström tog över med en halvminuts ledning.
Rådeström gjorde dock en grov miss till den sista kontrollen(!), och Sverker var förbi och sprang hem segern. Stort grattis, Sverker!
Torbjörn Tirén i samma klass gjorde även han ett mycket bra lopp och blev trea, närmare fyra minuter efter Sverker.

Vidas Armalis, som förra helgen vann dag-DM (som jag glömt att skriva en notis om tyvärr. Stort grattis i efterskott, Vidas!), missade guldet i klassen H40 med endast 20 sekunder efter miss på slutet. Han hade en rätt klar ledning fram till den elfte (tredje sista kontrollen), men en grov miss på en minut till den näst sista gjorde att segern slank ur näven. Vann gjorde nu istället Mats Fryxell, Tullinge SK.

Torsdagen den 6/9 -07 | 12:29.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Bertil Schröders begravning

Nyligen insjuknade hastigt och oväntat Bertil Schröder, vår mångårige nära vän i orienterings- och skidsektionen. Efter några dygn avled han.
Den 22 mars i år fyllde han 60 år. Förlusten känns ofattbar.

Bertils hustru, Kerstin Thelke Schröder, vill uppmärksamma oss på att en annons om begravningen ska vara införd i Dagens Nyheter nu på lördag. Hon vill också via detta mejl och på sektionens hemsida redan nu meddela att begravningen sker vid Skogskyrkogården, Heliga Korsets Kapell, fredagen den 28 september klockan 13.30.

Torsdagen den 6/9 -07 | 12:20.
Postat av Fredrik Wicksell.
| Print | URL |
kontroll Seger även på långdistansen för Tanja

Om det var knallhårt om segern igår på medeldistansen i Militär-VM, med enbart två sekunders marginal, så var det klart större avstånd idag när långdistansen avgjordes.

Det blev nästan två och en halv minuts marginal för Tanja Ryabkina ner till tvåan Sandra Paužaité från Litauen. Men det var först på en långsträcka efter halva banan som hon tog täten via den överlägset bästa sträcktiden. Sedan höll hon detta hela vägen in i mål.
Grattis till segrarna, Tanja!

Onsdagen den 5/9 -07 | 16:30.
Postat av Sverker Tirén.
| Print | URL |
kontroll Seger för Tanja i Militär-VM

Tanja vann militär-VM i medeldistans, ett par sekunder före Julia Novikova. Antagligen viktigare än vi tänker på, för Tanjas situation, att hon hävdar sig så här extremt bra i dessa sammanhang (hon har ju formellt en sorts militär befattning).

Bland herrarna, där hela 190 man startade, vann en viss Thierry Gueorgiou, och glädjande nog var veteranen och hellenen Svajonas Ambrazas 13:e, 2.36 efter den suveräne fransmannen, som ju också vunnit rader av vanliga VM-guld.
Hoppas att vi får se Svajonas och även åtskilliga andra litauer till 25-manna!

Måndagen den 3/9 -07 | 16:39.
Postat av Micke Nyberg.
| Print | URL |
kontroll När demokratin kom försvann orienterarna

VM i Kiev. Hellasorientering.se träffar en ukrainsk ledare som sjungit sig in i den svenska idrottshistorien

När Ukraina för första gången står som värd för världsmästerskapen i orientering har det gått tolv år sedan ukrainaren Yurii Omelchenko snuvade Jörgen Mårtensson på segern på den korta distansen och gav sitt land dess första VM-guld. Arrangören den gången kunde inte den unga nationens hymn varför den som var ansvarig för landslaget, Valeriy Gluschenko, fick sjunga a cappella under prisgivningsceremonin.
Hellasorientering.se träffade Valeriy Gluschenko under pågående VM i Kiev för ett samtal om skogssportens utveckling i en tidigare Sovjetrepublik.

Omelchenkos guld och värdskapet för VM är två händelser som sticker ut inom ukrainsk orientering. Man kan förledas att tro att det däremellan ryms en tid av ökat intresse för idrotten med ökat antal utövare och större utbud av tävlingar. Men sanningen är den omvända. När demokratin tog sina första stapplande steg backade skogssporten i flera avseenden.

När Ukraina utropade sin självständighet 1991 fanns där i runda tal 20000 aktiva orienterare, enligt Valeriy Gluschenko. Idag är antalet 4000. Ändrade strukturer och dålig ekonomi har stått skogssporten dyrt.

– Under Sovjettiden fanns det orienterare inom det militära, inom polisväsendet och inom utbildningsväsendet. Och inom och mellan dessa organisationer tävlade man. Många kunde ägna sig åt idrotten mer eller mindre på heltid, säger Valeriy Gluschenko och försker ge en förklaring: Svåra ekonomiska omständigheter under Ukrainas första år som självständig stat gjorde att unga talangfulla idrottsmän och -kvinnor lockades till mer lukrativa sporter.
– Det finns inga pengar inom orienteringen och det finns ingen möjlighet att leva av den, säger han.

De ekonomiska förutsättningarna för orientering i Ukraina är fortfarande högst begränsade, vilket påverkar även produktionen av nya kartor. De bästa kartritarna beger sig till Portugal, Spanien och Chile.

- Här finns inga pengar att hämta för dem, säger Valeriy Gluschenko.
Sporten skulle må bra av mer uppmärksamhet för att hämta sig, men utrymmet i medierna är litet.Under VM-veckan i Kiev skriver och fotograferar Valeriy Gluschenko för ett sportmagasin. I övrigt är orienteringen i det närmaste raderad ur nyhetsflödet, säger han.

Det är en saga i moll som Valeriy Gluschenko rullar ut om ukrainsk orientering. Och paralleller går att dra till andra forna Sovjetrepubliker.
Julia Nogovitsyna, en av presskontakterna under VM-veckan, kan inte bekräfta Valeriy Gluschenkos uppskattning om hur många orienterare landet hyser, men väl att det skett en nedgång efter Sovjetunionens fall. Orientering stod för en av få möjligheter att alls kunna resa, och tävlingar och skolor som erbjöd orientering var kostnadsfria.
- Allt du behövde var ett par dojjor och en kompass. Dessutom var orienteringen troligtvis ett sätt att fly från ett annars reglerat och censurerat offentligt liv - du kunde känna dig fri i skogen där ingen såg dig, säger Julia Nogovitsyna.

Men det går att hitta ljus i Ukrainas skogsmörker. Julia Nogovitsyna visar vägen.
- Under 90-talet, efter att systemet kollapsat, var det ekonomisk kris med sparsamt utrymme för sport, kultur och utbildning. Nu, när människor har tillfredsställt sina mest basala behov är det hög tid att återuppliva dessa värden. WOC2007 kan bli en bra start för en sådan återuppståndelse, säger hon.

Det finns hopp, också för en minskande skara orienterare i Ukraina.

Valeriy Gluschenko minns sitt framträdande under prisutdelningen vid VM 95. Jag frågar om han alltjämt sjunger.
– Nej, det har jag egentligen aldrig gjort. Men presidenten för Internationella orienteringsförbundet, en god vän till mig, tvingade mig, skrattar han.

Irina Petrova hjälpte till med översättningen

Artikeln var urprungligen skriven för DN, som dock valde att inte publicera den med med motiveringen att "det blir helt enkelt för mycket orientering den här veckan". /Micke